Mit kell tennem, hogy targoncát vezethessek?

0
734
Raktárhelyiség

Mindig is érdekelte az árumozgatás és a targoncák világa? Látja magát, ahogy egy raktárhelyiség anyagmozgatásáért felel? Akkor mindenképp olvasson tovább, mert bejegyzésünkből megtudhatja, mit kell tennie a targoncavezetői munkakör betöltéséhez!

Targoncavezetőként a legfontosabb feladata az áruk biztonságos szállítása lesz, egyik helyről a másikra, melyhez a targonca acélvillái lesznek a segítségére. Anyagmozgatáskor nélkülözhetetlen továbbá a gondos odafigyelés, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy emberek, vagy szűk helyek között kell magabiztosan irányítania a megpakolt targoncát. A balesetek és az áruk sértetlensége érdekében a targoncát csak az arra képzett személyek vezethetik.

Milyen képzést kell végeznem a targonca vezetéshez?

A magyar munkaerőpiacon 2022-től kezdve azok a munkavállalók végezhetnek targonca kezelést, akik részt vettek targoncavezetői tanfolyamon, és sikeresen teljesítették a hatósági vizsgát is. Az OKJ-s képzések helyett tehát, ma már szaktanfolyamon való részvétel során sajátítható el a targonca kezelés mestersége.

A targoncavezető tanfolyamon való részvételre a 18. életévüket betöltött, alapfokú iskolai végzettséggel, valamint orvosi alkalmasságival rendelkezők jogosultak. A képzés teljesítésére pedig számtalan lehetőség kínálkozik. Országszerte rendszeresen indítanak targoncavezetői képzéseket, különböző felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek. Érdemes jelentkezés előtt alaposan körülnézni, és időt szánni az induló tanfolyamok struktúrájának megismerésére, hogy megtalálja a kínálkozó lehetőségek közül a számára legmegfelelőbbet.

A vizsgakövetelmények azonban minden esetben, egy írásbeli, valamint egy gyakorlati vizsgarész teljesítését foglalják magukban. A targoncavezető tanfolyamok által megszerezhető szakképesítés a vezetőüléses targoncák, a vezetőállásos, valamint a gyalogkíséretű targoncák kezelésére nyújtanak államilag elismert képesítést.

Sikeres vizsgát tettem. Hogyan tovább?

A sikeresen teljesített targoncavezetői tanfolyam önmagában nem elegendő a területen való munkába álláshoz. Szükséges ugyanis egy további jogosítvány, a gépkezelői jogosítvány megszerzése is. Ennek érdekében egy gyakorlati vizsgát kell teljesíteni a jelentkezőknek, mely alkalmával egy rakodási feladat végrehajtására kell készülni. Fontos kiemelni, hogy a gépkezelői jogosítvány csupán arra a targonca típusra vonatkozik, mellyel a vizsgát teljesítette, és amelynek kódja szerepel a jogosítványon. Ezenfelül a jogosítvány érvényességét az orvosi alkalmassági határozza meg, melyet azonban egy újabb vizsgálattal meg lehet hosszabbítani.

A jogosítványszerzés szempontjából három különböző targoncatípust különböztethetünk meg. Beszélhetünk vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncákról is, és a vizsgára való jelentkezéskor kell eldönteni, hogy ezek közül melyik gépcsoportra kíván jogosítványt szerezni. Lehetőség van azonban több géptípusból való vizsgázásra is. Amennyiben jelentkezés előtt áll, és még bizonytalan, hogy melyik gépcsoportot válassza, ezen az oldalon további információkat talál az egyes targonca típusokról.

A gépkezelői jogosítvány megszerzését követően pedig már semmi nem áll az útjába, hogy targoncakezelőként munkába álljon.

Sok sikert kívánunk a vizsgák teljesítéséhez, valamint az azt követő munkakereséshez is!