A 92. Oscar-gála is sok meglepetést hozott

0
674

Idén is a Dolby színház adott otthont az év legjobban várt díjátadó ceremóniának Los Angelesben, amelyet a tavalyihoz hasonlóan, most is házigazda nélkül rendeztek meg. Az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2019-es év legjobb filmjeit és filmeseit díjazta. Az évben számos zseniális alkotás született, így hát nem volt nehéz letenni a voksunkat, hogy kik azok, akik biztosan visznek haza szobrot. Némi meglepetést azért sikerült még így is okozni. Összeszedtük Neked a legnagyobb nyerteseket.

Az este óriási meglepetése az Élősködök tarolása volt. Az Oscar-gálán még egyszer sem fordult elő, hogy a legjobb külföldi alkotás egyben a legjobb film is legyen. Az Élősködők azonban bezsebelte mindkettőt, sőt emellett még két kategóriában nyert, ezzel begyűjtve a legtöbbet az ikonikus szoborból.

Joaquin Phoenix megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Valószínűleg ez senki számára nem okozott meglepetést, aki látta a Jokert. A film 11 jelölést kapott, melyből kettőt elnyert.

10 kategóriában jelölték Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című filmjét. A többszörös Oscar-díjas rendezőnek sajnos idén nem sikerült díjat nyernie, de alkotása egyértelműen felülkerekedett megannyi kiváló filmen. Brad Pitt filmbeli alakításárért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő díját.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Renée Zellweger vehette át Judy Garland megformálásáért.
A legjobb női mellékszereplő kategóriában Laura Dern győzedelmeskedett, a Házassági történet című filmdrámában nyújtott alakításáért, megszerezve ezzel az első Oscarját.

A legjobb eredeti dal kategóriát nem más, mint Elton John és Bernie Taupin nyerte a Rocketman-ben felcsendülő (I’m Gonna) Love Me Again című dallal.

Sajnos nem alakult mindenki számára kedvezően a díjátadó.

Az 1917 ugyan elnyert néhány díjat, de a várthoz képest csalódást okozott.

Martin Scorsese-nek sem kedvezett az idei gála, ugyanis díj nélkül maradt Az ír című filmje. Emellett ő az egyetlen olyan rendező, akinek két különböző filmjét összesen 10 kategóriában jelölték, mégsem vitt haza egy darab szobrocskát sem.

Az Oscar-gála nem csak a filmekről szól, hanem a pompáról és a látványról. Ahogy már megszokhattuk, a hírességek szebbnél szebb ruhadarabokban vonultak végig a vörös szőnyegen. Idén a finom eleganciáé volt a főszerep. A legtöbben fekete, fehér vagy ezüst ruhakölteményeket választottak. Megcsodálhattuk a leghíresebb divattervezők munkáit. Dolce & Gabanna, Herrera, Dior, Chanel, Gucci és még sok másik kiemelkedő darabot láthattunk.

Az esemény egyik legmeghatóbb és egyben legszomorúbb része a 2019-ben elhunytakról szóló megemlékezés volt. Az In Meoriam szekciót Billie Eilish kísérte végig a Yesterday című dallal.

Ez volt a 2020-as Oscar-gála, Hollywood legrangosabb filmes rendezvénye. Történelmi, tele meglepetéssel.