Távoktatás, itthon

0
849

A koronavírus világméretű terjedése arra késztette a magyar kormányt, hogy hazánkban is elrendeljék a felsőoktatási intézmények, majd a középiskolák, általános iskolák és óvodák bezárását. Mivel a magyarországi egyetemeken nagy számban vannak jelen a külföldi hallgatók, így ezeknek az elsődleges bezárása hozzájárulhat a járvány terjedésének lelassításához.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Az egyetemek a már meglévő és újonnan létrehozott platformokat használják ahhoz, hogy a helyzethez mérten, a lehető leghatékonyabban tudja folytatni a hallgató a tanulmányit. Nagyon sok oktató választotta a videószeminárium lehetőségét, de sok esetben töltenek fel videókat, hangfájlokat a kurzusokhoz, illetve csoportos konferenciahívás keretében igyekeznek az oktatók átadni az anyagokhoz szükséges ismereteket.

Az új módszerek mellé a régiek is társulnak, mint a PDF fájlok, olvasmányok, Power Point-os diasorok. A legtöbb felsőoktatási intézmény már közzétette a tantervét és követelményeit a félév hátralévő idejére. Jelen állás szerint a tavaszi félév a tervezett időben fog véget érni és nem tolódik ki a nyár végéig. Mind oktatói, mind pedig hallgatói szemszögből egy nehéz időszakba csöppentünk.

Ami a gimnáziumokat és általános iskolákat illeti, nekik sincs könnyebb dolguk, főleg a most érettségizőknek. A magyar oktatási rendszerben rengeteg az idősebb korosztályba tartozó pedagógus, így nekik kiváltképp nehézséget okozhat, hogy megoldják a tanítást elektronikus úton. Illetve sok családban előfordulhat, hogy nem állnak rendelkezésükre a szükséges technikai eszközök.

Az otthon tanulást tovább nehezíti, hogy nem minden szülő tudja vagy teheti meg. hogy segítse gyermeke tanulását. A digitális oktatás megkönnyítéséhez hozzájárul az M5 kulturális csatorna, ami minden hétköznap sugározza az oktatási tartalmakat közép- és általános iskolások részére egyaránt. Az idei érettségizőket segítve, nekik is vannak külön értettségi anyagok.

Annak érdekében, hogy produktívan teljenek az otthon töltött napok számos online tanfolyam és e-learning anyagok érhetők el az interneten. Többek között olyanok is, melyek elvégzéséhez eddig nélkülözhetetlen volt a személyes jelenlét, de a vírusra való tekintettel létrehoztak olyan felkészítő tartalmakat, amelyekkel ugyanúgy teljesíthető a tanfolyam. A legnépszerűbb online képzéseket nyújtó weboldal, az Udemy, az Udacity, a Skillshare, a Domestika, a Coursera és a Mindvalley. Emellett továbbra is vannak OKJ felnőttképzések, de ezek vagy nagyon kis csoportokban történnek, vagy, amennyiben teljesíthető, akkor digitális formában.

De ne feledjük: minden nehézség, intézkedés és korlátozás a mi javunkat szolgálja!