Biztonságos kirándulás

0
321

A kirándulásoknak arról kell szólniuk, hogy az ember jól érzi magát, kikapcsolódik, új helyeket fedez fel, majd hazamegy és elmeséli az élményeket. Sajnos sokakat annyira elragad az izgalom, hogy nem gondolnak a kirándulás közben felmerülő esetleges veszélyekre. Fontos előre jól felkészülni minden lehetséges szituációra, időjárásra, hogy épségben térhessen haza az ember és elmesélhesse barátainak, családjának a kiránduláson szerzett élményeket. Ne hagyjuk, hogy az élményeket elnyomják a kisebb-nagyobb balesetek. Fontos, hogy mindenkinél ott legyen a hátizsákban, táskában egy kis elsősegély készlet, könnyű eledelek, víz, napkrém, szúnyog és kullancs elleni spray vagy karkötő, de a ruházatra is nagy figyelmet kell fektetni, főleg, ha barlangokban vagy hegyekben túrázik az ember.

Tippek megfelelő és biztonságos ruházatra kiránduláshoz:

Ruházat: A ruházatot az időjáráshoz kell igazítani. Az időjárás gyakran kiszámíthatatlan és nagyon gyorsan változik, a réteges öltözékkel azonban alkalmazkodni tudunk ehhez. Fontos, hogy legyen az embernél egy esőkabát, még a legszebb nyári időjárás esetén sem szabad esőkabát nélkül elindulni, ha nem akarunk elázni. A legpraktikusabb, ha olyan esőkabátot választunk, amely egyben szél elleni védelmet is biztosít.

Napvédelem: Bármerre is kirándul az ember, az uv-védelemmel ellátott napszemüveg vagy a napvédő kalap nem hiányozhat egyetlen csomagból sem, minél magasabban van az ember, annál erősebb a napfény.

Cipő: a botlás és a csúszás a leggyakoribb balesetek a hegyekben történő túrázás során. Túrázásnál nélkülözhetetlen egy kemény talpú, de kényelmes cipő, mely jó tapadást biztosít a csúszós utakon. Víztaszító vagy vízálló cipő előnyt jelenthet, ha át kell menni egy patakon. Ezért ajánlott beszereznünk egy strapabíró túrabakancsot.

Zokni: a vízhólyagok tönkre tehetik a túrát. Ezért a túra cipő mellé ajánlott a jó, mikroszálas túra zokni. Csökkenti a hólyagok kialakulásának kockázatát és könnyebben szellőzik benne a láb.

Egyéb: Bármilyen más ruházatra, kiegészítőre van szükség a kiránduláshoz, túraboltokban, esetleg munkaruha webshopokban minden megtalálható, legyen szó megfelelő cipőről, ruháról, hegymászáshoz zuhanás gátló hevederekről, zseblámpáról, mikroszálas törölközőről, mellényről, utazótáskáról, bármiről.