Nem kell feltétlenül külföldre költöznie annak, aki multikulturális környezetben, idegen nyelven szeretne tanulni, hiszen hazánkban is számos külföldi felsőoktatási intézmény található. Igaz, legtöbbjük egy magyar egyetem épületében helyet kapva, a magyar intézménnyel közös kooperációban működik. Kivételt képzel ez alól a CEU (Közép-európai Egyetem) és a McDaniel College, melyek a legnagyobb, legjelentősebb külföldi egyetemek Magyarországon, érdemes megismerkedni velük.

A McDaniel egyetem akkreditált, amerikai diplomát ad hallgatóinak. Anyaegyeteme az USA-ban, Marylandben működik már 1867 óta. Az egyik első koedukált felsőoktatási intézmény volt az Egyesült Államokban. A magyarországi intézmény 1994 óta működik Budapest belvárosában. A VII. kerületi kampuszra több, mint 20 országból (Európán kívülről is) érkeznek a diákok, igazi multikulturális miliőt teremtve itt. A diákok több szak közül választhatnak, a pszichológia, művészettörténet, kommunikáció mellett gazdasági, üzleti és politikatudományi szakok végzésére is van lehetőség. Az oktatás rugalmasan történik, a tanulóknak lehetőségük van több tantárgy felvételére is, majd később dönthetnek a szakosodásról. Az oktatás kis csoportokban (8-10 fővel) zajlik, a tanárokkal való kapcsolat közvetlenebb egy átlagos magyar egyetemen megszokottnál, ahogy az egész oktatási felfogás is liberálisabb. A diákoknak lehetőségük van 2 szemesztert elvégezni az amerikai anyaegyetemen, Marylandben is, ami lényegében ajándék, hiszen ugyanazért az összegért van erre lehetőségük, mint amennyit a budapesti diákok fizetnek – ami az amerikai tandíj töredéke.

A Közép-európai Egyetem magyarországi központú nemzetközi egyetem, amelynek magyar és amerikai akkreditációja is van. Egy és kettő éves posztgraduális, illetve doktori képzéseket nyújt társadalom-, közgazdaság-, bölcsész- és jogtudomány területén. Az intézmény tanári kara is nemzetközi, a világ minden tájáról érkező oktatóból tevődik össze. A CEU diákjai közül nagyon sok ismert közéleti személy, vezető politikus, sikeres tudós került ki az 1989-es alapítása óta eltelt évtizedekben. Az intézményben folyó minőségi oktatást jól jellemzi, hogy 2009-ben a politikatudományi tanszék jobb értékelést kapott, mint az Oxford Egyedem ugyanezen tanszéke. A hallgatók létszáma 1500 fő, akik jelentős része komoly anyagi támogatásban részesül. Az ösztöndíjprogram célja, hogy olyan hallgatók is hozzájussanak a minőségi, magas szintű képzéshez, akiknek anyagi lehetőségei korlátozottak. A CEU-nak, Európa egyik legszínvonalasabb egyetemének sajnos azóta el kellett hagynia Magyarországot, mert 2017 április 4-én a parlament törvénymódosítást hozott, közismertebb nevén a lex CEU-t. Az új feltételek összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, nem biztosítanak egyenlő bánásmódot a külföldi és belföldi felsőoktatási intézmények számára, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az egyetem 2019 szeptembere óta Bécsben működik, idén ősszel pedig már Ausztriában is kezdett egy évfolyam. Magyarországon 2021-ig kutatótevékenységet folytat a CEU Demokrácia Intézetén 605 mesterszakos és doktori hallgató.
2020. október 6-án kihirdette az Európai Unió Bírósága, hogy a lex CEU sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját. A döntés értelmében a magyar kormánynak vissza kell vonnia a vitatott részeket. Ennek ellenére a CEU továbbra is a bécsi kampuszon működik, és nincs arról döntés, hogy visszahoznák a képzéseket Magyarországra vagy sem.