A vírus hatása a szállodaláncokra

0
373

A koronavírus okozta károk a hoteleket, szállodákat is merőben érintik. Habár semmilyen rendelettel nem tiltotta meg a kormány operatív törzse a szállodák látogatását, mégis rengeteg szálláshely döntött amellett, hogy határozatlan időre bezárja kapuit, és az alkalmazottak számát is minimalizálja. Emellett a vendégek utazási kedve is óriásit esett, rengeteg foglalást mondtak le. Ahol a költségvetés engedi a vendégek nélküli időszakot felújítási munkálatokkal, korszerűsítésekkel töltik.

Néhány, főként vidéki szálloda azonban a vírus ellenére is nyitva tart és várja látogatóit. Sőt különleges ajánlatok olvashatók a weboldalaikon. Például egy balatoni hotel két hét pihenést kínál, egy hét áráért. Azonban a még nyitva tartó szállodáknak számos intézkedést kell betartaniuk és betartatniuk vendégeikkel, többek között azt is, hogy a wellness részlegek ebben az időszakban nem látogathatóak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség azon munkálkodik, hogy amint a lehetőség és a helyzet engedi fellendítsék a belföldi turizmust, továbbá abban bíznak, hogy a magyarok inkább a belföldi üdülést fogják preferálni az elkövetkezendő időkben.

A vírus a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket ütötte ki elsőként, de sokan úgy gondolják, hogy ezek a helyek fognak elsőként újraindulni a járvány lelassulását követően, a gazdasági kapcsolatok és a hivatalos utazások miatt.

A szállodatulajdonosok arra buzdítják az embereket, hogy még ne mondják le nyári foglalásaikat vagy a lemondás helyett módosítsák foglalási időpontjukat későbbre, ezzel is próbálják a veszteségeiket lecsökkenteni. Illetve meghosszabbították az utazási utalványok felhasználhatóságát is.

A szállást kínáló platformokon megfigyelhető, hogy a legtöbb szállodánál csekélyszintű árcsökkenés történt, ezzel is szorgalmazva a belföldi utazást és a veszteség csökkentését.

Az ürességtől kongó budapesti szállodák ablakaiban sötétedés után kivillannak a fények. Egy 4U felirat, az az For You!, Érted!, Értetek! olvasható ki, amely a kitartást, törődést szorgalmazza. Ez a gesztus a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által rendezett kampány keretein belül zajlik. Budapest így próbálja együttérzését kifejezni.

A kampány kezdeményezői továbbá arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ezt a járvány okozta válsághelyzetet csak közösen, egymást segítve, empatikusan, toleránsan tudjuk átvészelni. Bíznak abban, hogy Budapest után több nagyváros is átveszi ezt a szokást.