A koronavírus hatása az ingatlanpiacra

0
561

Néhány hete tartanak a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozások. A válsághelyzet gazdasági következményei gyorsan megmutatkoztak egyes szektorok eredményein. Szinte egyből érezhető volt a csapás a vendéglátóiparban és a fellendülés a fertőtlenítőt gyártó cégeknél. Azonban hogyan befolyásolja a válság az ingatlanpiacot?

Ahogy más krízishelyzetekben is, a gazdaság egy belassulási folyamaton megy végbe, így jelenleg is a lehető legjobb stratégia a kivárás.

Az albérleti piacon a rövidtávú következmények negatívan hathatnak a bérlő-kiadó viszonyokra. A gyárleállások és a cégeket súlyos csapásként érintő keresletcsökkenés miatt sajnálatos módon sokan elvesztették a munkájukat az elmúlt néhány hétben. Így nem kevés albérletben élő embernek lesz problémás, hogy kifizesse a hónap végi kiadásokat. Sok bérbeadó úgy döntött, hogy felére csökkenti a bérleti díjat, hogy segítsen a lakóknak, de a többség nem engedheti meg magának a bevételkiesést. Szerencsére a kormány felfüggesztette a kilakoltatásokat, így segítve az albérletben élőket, de sajnos ez nem minden esetben elegendő ahhoz, hogy a következő időszakban ne veszítsék el sokan az otthonukat.

Sokan neheztelték az albérletben élők megsegítésére szánt kormányrendeletek hiányát, azonban a Pénzügyminisztérium jövendölése szerint lehetséges, hogy magától normalizálódik a helyzet a közeljövőben, így megvárják a piac alakulását.

A hosszú távú hatás azonban még akár pozitív is lehet az albérlők számára. Mivel jelentősen megnövekedett a kínálat, ám a kereslet stagnál vagy csökken, így előbb-utóbb várhatóan csökkenni fognak az albérletárak, és megnő az albérlők alkupozíciója is.

De vajon miért növekedett meg a kínálat? Ez a turizmus hiányának tudható be. Rengeteg lakás, főként Budapest belsőbb kerületeiben, rövid távra bérelhető, melynek lehetőségét főképp turisták veszik igénybe az Airbnb közvetítésével. Mivel jelenleg ezekre a lakásokra nincs kereslet, a bérbeadók nagy része hosszú távon bérelhetővé teszi, ami bár kevesebb hozammal jár, de megbízhatóbb bevételi forrás.

Egy pozitív színfolt a mostani történésekben: egy Facebook csoport keretein belül a budapesti Airbnb közösség tagjai ingyen felajánlják az üresen álló lakásaikat az egészségügyben dolgozók részére, akik közvetlenül érintkeznek a fertőzöttekkel, és akik családja így még jobban ki van téve a vírusnak. Vannak, akik már éltek a lehetőséggel, és így külön tudnak költözni, ezzel megvédve a tartósan beteg és újszülött családtagokat.

És ugyan a kereslet beszűkült, az új építésű házak áraiban nem várható csökkenés, mivel nincs értékesítési nyomás a beruházókon, ki tudják várni a kedvezőbb gazdasági feltételeket a folytatáshoz.

Ahogy láthatjuk, rendkívül sokrétű az ingatlanpiac jelenlegi szituációja és sajnos a bizonytalanság is kulcsszerepet játszik a mostani helyzetben. Gazdasági szempontból jöhetnek még meglepetések, így érdemes kivárni és figyelemmel kísérni a történéseket. Egy biztos; a mostani válsághelyzetben is az a legfontosabb, hogy segítsünk azokon, akiknek szüksége van rá, és legyünk megértőek a helyzettel kapcsolatban. Reménykedjünk a helyzet mielőbbi normalizálódásában, és addig vigyázzunk magunkra és egymásra!