Járvány okozta áresés az ingatlanpiacon

0
454

A végéhez érkezett az elmúlt évek ingatlanpiac árainak száguldása. A világjárvány gazdasági hatásai és az általa okozott bizonytalanság miatt hirtelen zuhanás tapasztalható az ingatlanpiacon. Az ingatlanhirdetési portál legfrissebb adatai szerint a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat még nem, sőt, egy kissé bővülni tudott. Ennek hátterében az állhat, hogy azok, akiknek birtokában ingatlan áll, igyekeznek a teljes befagyás előtt feladni a hirdetéseket.

Balogh László az ingatlan.com gazdasági szerkesztője szerint az ingatlanpiaci forgalomban a szokásosnál kevesebb adásvétel miatti visszaesés várható, de ez átmeneti jellegű lesz, és a veszélyhelyzet megszűnése után a piac gyorsan regenerálódhat. Kérdésként merül fel, hogy a helyzet milyen hosszan tartó visszaesést okozhat, kell-e leállással számolni, illetve, hogy utána milyen gyorsan indul újra a piac.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint még ha a járvány pár hónap alatt le is vonul, a közvetett hatásai minden bizonnyal hosszabb ideig elhúzódnak, és az is kérdés, melyik szezonban kapja el a piacot a vírus eltűnése után következő újjáéledés.

Az Ingatlan.com „mostantól új korszak jön a lakáspiacon” címmel adott ki közleményt, Balogh László, a portál gazdasági szakértője azt mondta, a járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba, az élet nem állt meg, de alapvető változásokat hozott az új helyzet. Számolnak azzal is, hogy egy ideig teljesen befagyhat a piac. Ennek okai a következők lehetnek.

  • Mind az eladói és a vevői oldalon az emberek többségének kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a lakást hirdesse vagy lakást nézzen.
  • Másrészt az ingatlanvásárlás, ingatlankeresés sok fizikai kontaktussal jár. Az érdeklődőnek és a hirdetőnek találkoznia kell egymással, ugyanis az üzlet megkötéséhez szerződéskötésre van szükség. Nem beszélve az ingatlanközvetítőkről, hitelkérelem esetén pedig az ügyintézőkről, értékbecslőkről is, akikkel kapcsolatba kerülünk a folyamat során.

Balogh László szerint a személyes tapasztalatszerzés helyett a részletes online hirdetések mellett az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődik. A vevők ugyanis egyre tudatosabban, az elérhető információk és képek alapos áttekintése után választanak majd ki egy-egy ingatlant, amely valóban érdekli őket. “A gyakorlatban arra számítunk, hogy sok tulajdonos és vevőjelölt nem feltétlenül akar minden lehetséges partnerrel közvetlenül tárgyalni, hanem az eddiginél nagyobb arányban bízhatnak meg közvetítőket, és a segítségükkel az eddiginél több üzlet jöhet létre.” – tette hozzá a szakember. 

Az olcsóbb albérletek kora

A koronavírus-járvány hatására a turizmus gyakorlatilag leállt, így bérlő híján a rövid távra kiadott ingatlanokból egyre több kerül a piacra. Ráadásul új jelenség is terjed: korábban a rövid távra kiadott lakások léptek be a hotelek piacára, most viszont pont a fordítottja történik, és a hotelek lépnek be a lakáspiacra. Több hotel és panzió elkezdte közép- és hosszútávú kiadásra hirdetni a szobáit, hogy ezzel is mérsékelje a bevételkiesést – mondta Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint április elejére 22 százalékkal nőtt az országszerte kiadó lakáshirdetések száma, ami közel 20 ezer elérhető ingatlant jelent. A kínálat megugrása lejjebb szorította az albérletárakat. A járvány miatt sok albérletben élőnek is bizonytalan lett vagy meg is szűnt a munkája. Ezért egyes albérlet tulajdonosok a bérleti díj árából engedtek vagy eltekintettek.

Akik jól járhatnak

„Tavaly nyár óta lassulóban volt a piac, de a következő 1-2 évre még lassuló ütemű árnövekedésre számítottunk a járvány előtt. A vírus most előrehozza a magától csak később esedékes korrekciót a piacon.” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Amikor pedig kifut a járványhatás megindulhat egy élénkülő szakasz. Aki tehát mégis vásárlásra szánja el magát a vírus miatt várható árcsökkenés időszakában, és képes átfuttatni az adásvételi procedúrát, az néhány éven belül akár szép profittal számolhat, ha az ingatlana visszanyeri az értékét.