Az időben elkezdett fejlesztés fontossága

0
654
Gyerekkori fejlesztés fontossága

A gyermekkorban kialakult fejlődési elmaradottság nagy hatással van a kisgyermek hangulatára, mindennapok során megélt élményeire. Emellett a későbbiekben negatívan befolyásolhatja, hogy milyen pályát választ önmagának, melyik lesz az a tevékenység, amit majd magabiztosan tud végezni. Emiatt kap jelentős szerepet a gyermekkori fejlesztés, amely során játékosan, különböző feladatokkal lehet pótolni a hiányosságokat, segítve ezzel a gyermek beilleszkedését és önbizalmát.

Kis- és nagyobb gyermekek esetében egyaránt fontos a játékos, élvezetes fejlesztés, ahol olyan kihívásokkal, feladatokkal találkoznak a gyermekek, amelyek megoldása örömteli, elsajátításával pedig sikerélményt szereznek. A fejlesztés módszere nagyon sokféle lehet, függ a gyermek életkorától és attól, hogy milyen nehézséggel küzd. A lemaradást okozhatja egy fizikai hatás, például baleset, születési nehézség vagy lelki trauma. A foglalkozások helyszíne általában egy intézmény, ahol a fejlesztéssel foglalkozó szakember a foglalkozások megtartása mellett a gyermeknek, (illetve a szülőnek is) taníthat olyan technikát, ami később otthon is végezhető.

Manapság egyre többet ülnek a gyermekek TV vagy más képernyő előtt, és kevés inger éri őket ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön az idegrendszerük. A tanulási nehézség fejleszthető mozgással (ilyen például a Doman-Delacato-féle Alapozó terápia.) Diszelxiás vagy diszgráfiás gyermekek esetén történetmeséléssel, énekléssel is lehet segíteni. Az egyik legfontosabb, hogy megtanulja a gyermek, hogy a fejlődés szórakozás, és így legyőzhetők a beilleszkedéssel kapcsolatos szorongó, rossz érzések. Az alkalmazott módszerek között az INPP is szerepel, amely a csecsemőkori zavarokon igyekszik javítani. A mozaikszó az angliai Neuro-Fiziológiai és Pszichológiai Intézet nevét jelöli, amelynek alapítója a korai idegrendszeri fejlődésben bekövetkezett zavarokat kutatta. Ez a módszer nem csak kisbabáknál, de egy éves kor felett is alkalmazható. A technikák között szerepelhet még a vízzel való játék, állatokkal vagy homokkal való érintkezés is. A játékra nyitott gyermekkorban az érzékelés fejlesztésével látványos fejlődést lehet elérni. Szerencsére manapság már nagyon sokrétű, és specifikus problémákra kifejlesztett technikák állnak rendelkezésre, hogy a szakemberek a legmegfelelőbb módszert tudják alkalmazni.

A fejlesztés lehet egyéni vagy kiscsoportos, ezt általában egyéni igényekhez igazítják a terapeuták. Ha többet szeretne megtudni a gyermekkori fejlesztésről, illetve a fejlődést segítő módszerekről, kattintson a https://ligetkucko.hu/ oldalra.