Virtuális idegenvezetés a Google Művészet és Kultúra felületén

0
705

Tudjuk, hogy ez egy nehéz időszak azoknak, akiknek le kellett mondani egy régóta várt utazást, vagy nehezen viselik a bezártságot a járvány okozta helyzetben. Az utazás, a művészetek és a különböző kultúrák szerelmeseinek azonban van egy alternatív megoldás, hogy az otthon melegéből megtekintsenek alkotásokat, panorámákat a világ minden tájáról. Ahogy a Papucslista cikkünkben írtuk, van lehetőség virtuális múzeumlátogatásokat tenni. Erre pedig van egy tökéletes platform: a Google Arts and Culture (Művészetek és Kultúra) felülete.

Sok-sok lehetőség van itt, de ahogy egy igazi múzeumban, itt is könnyű elveszni a sok információban anélkül, hogy valóban felfogtunk volna bármit is. Ebben szeretnénk segíteni egy virtuális idegenvezetéssel, hogy könnyedén kiigazodj. Ráadásul, mivel csak angolul elérhető az oldal, azoknak is segítséget nyújtunk, akik angolul nem beszélnek.

Szóval készülj fel, hosszú út lesz, ma az egész világot bejárjuk!

Túránk kiindulási pontja a főoldal lesz. Itt kiemelt cikkeket és válogatásokat láthatunk, és mindig valamilyen érdekes témának ad otthont. Ha itt nem találunk olyat, ami megragadja a figyelmünket, akkor induljunk el jobbra, és látogassunk el az „Explore”, azaz Felfedezés menüpontba!

Az Explore funkcióban találhatjuk meg a különböző kollekciókat. Természetesen használhatjuk a kereső funkciót is az ablak jobb felső sarkában is, ám amennyiben csak nézelődnénk, tekintsük meg az elkészült történeteket és összeállításokat.

Először is vesszünk el híres festmények részleteiben! Erre az „Art Camera” nevű funkció lesz a segítségünkre. Válogassunk a gyönyörű műalkotások között és nézzük meg alaposan a részleteket, az ecsetvonásokat és gyönyörködjünk a csodálatos felbontásban, amivel igazán könnyű elemezni a műalkotást. Ha beszélünk angolul, akkor már magyarázatokkal ellátott közelítéseket is láthatunk, amelyek felhívják a figyelmünket az olyan részletekre, amiket lehet, hogy mi észre sem vennénk.

Ezután fedezzük fel a 360°-os videók világát! Ezek különlegessége, hogy miközben megtekintjük, mi magunk is beléphetünk a videóba, az egerünkkel „forgathatjuk a fejünket”, megnézhetjük, mi van alattunk, mellettünk és fölöttünk is, azaz egy kis virtuális valóságba csöppenünk. A tökéletes élményért szerezzünk be egy Cardboard Virtuális Valóság szemüveget, amellyel 3D-ben láthatjuk a 360°-os videókat és valóban beléphetünk a videó terébe. A legkülönbözőbb témákban láthatunk itt érdekesebbnél érdekesebb videókat, a NASA felszereléseitől kezdve a Titanoszaurusz csontjának felfedezésén keresztül a magassarkú cipők történetéig.

Ha kinézelődtük magunkat a virtuális valóság megállónknál, akkor jöhet a következő helyszín: a Világ! Bizonyára már használtuk a Google Térkép „Utcakép” funkcióját. Azonban ezt a technológiát használhatjuk arra is, hogy felfedezzünk nem csak utcákat, de nevezetességeket, vagy akár épületeket is belülről. Sőt mi több, egyes kiállításokat, múzeumokat is megtekinthetünk. De még itt sem állunk meg! Pillants le az Eiffel toronyról Párizs háztetőire vagy csodáld meg a Taj Mahal környékét a magasból! Járd be a versailles-i kastélyt és barangolj Rómában a Colosseumban!

Ha pedig megtetszik valami, ahelyett, hogy fényképet készítünk, elmenthetjük a kedvencek közé a szív ikonra kattintva:

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem tudja ugyanazt az élményt nyújtani, ha a számítógépünkről csodáljuk meg a művészeti alkotásokat vagy az építményeket, mintha valóban ott lennénk. Azonban ezekben az időkben ez a felület kiváló lehetőséget biztosít, hogy kicsit többet megismerjünk a világunkról az otthonunk biztonságából és kényelméből. Akár ahhoz is tökéletes, hogy megtervezzük a következő utazásunkat, és bővítsük a Bakancslistánkat.