Hogyan vásároljunk a koronavírus idején?

0
486

Az elkövetkezendő hetekben a megszokott nyitvatartási időben csak a létfontosságú élelmiszerboltok tartanak nyitva. Ennek ellenére újra kell gondolnunk a bevásárlási szokásainkat is. Ezért egy listával készültünk nektek, hogy vásárlás közben is minimalizálhassátok a megfertőződés kockázatát.

  • Tervezzünk előre

Minél kevesebbszer kell vásárolni mennünk, annál jobb. Épp ezért próbáljunk 3-4 napra esetleg egy hétre előre tervezni. Írjunk egy étkezési tervet az egész családnak, igyekezzünk minél több zöldséget és gyümölcsöt beépíteni az étkezésünkbe, hiszen az immunrendszer erősítése fokozottan fontos (a témában itt olvashattok többet). A főbb étkezéseken kívül gondoljunk az egészséges nassolnivalóra és az egyéb háztartási termékekre is.

  • Írjunk listát

Ha kész a tervünk, írjunk egy listát, szigorúan kötve magunkat a tervhez. Ne legyenek felesleges ételek felírva, hiszen, ha nem került bele a tervbe, akkor valójában nincs is rá szükségünk. A listán tüntessük fel a mennyiségeket is, hogy a boltban minél kevesebbet kelljen gondolkodnunk, így ennyi időt is megspórolhatunk.

  • Segítsük idős/beteg szomszédjainkat, rokonainkat

Bizonyára mindenki tudja, hogy a koronavírus elsődleges áldozatai az idősek, a betegek és a legyengült immunrendszerrel élők. Számukra kiemelten fontos, hogy ne hagyják el az otthonukat. Segítsünk nekik, vásároljunk be helyettük. Kérdezzük meg, mire van szükségük, kérjük meg őket, hogy legyenek pontosak, írják le a márkát és a mennyiséget, így elkerülve a félreértéseket. Szóljunk nekik előre, hogy ők is egy átgondolt listát küldhessenek nekünk.

  • Vigyünk magunkkal saját vászontáskát, hálós zsákokat

Ha már tudjuk, hogy mit fogunk venni, igyekezzünk előre bepakolni azt is, amiben elhozzuk azt. Ha tudjuk, hogy sok mindent fogunk venni, vigyünk nagy zacskókat. Ha másoknak is vásárlunk, vigyünk külön táskát is. Zöldségeknek, gyümölcsöknek, péksüteményeknek vigyünk otthonról zacskókat, zsákokat, így nem kell hozzáérnünk az élelmiszerbolt által nyújtott zacskókhoz, amelyeket sokan megérinthettek előttünk. Nem mellesleg nem kell annyi műanyagot a szemétbe dobni, aminek a természet is örülni fog.

  • Menjünk egyedül

Ezekben az időkben ne legyen családi program a bevásárlás. Igyekezzünk egyedül menni, hogy elkerüljük a tömegek kialakulását a boltokban. Igyekezzünk a megfelelő védekezéseknek eleget tenni, legyen nálunk kézfertőtlenítő és ne érintkezzünk feleslegesen semmivel.

  • Tartsuk a távolságot

A polcoknál való válogatás során se menjünk közel a többi vásárlóhoz, dolgozókhoz, Igyekezzünk legalább 1 méteres távolságot tartani, de ha lehet, menjünk még messzebb.

  • Ügyeljünk a higiéniai ajánlások betartására

Ahogy bárhol máshol, a boltban is tartsuk be a fontos higiéniai ajánlásokat! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el szánkat és orrunkat könyökünkkel, vagy papírzsebkendővel, amit azonnal dobjunk is ki!

  • Vásároljunk háztartási mennyiséget

Amiért írtuk a részletes listánkat: Ne vásároljunk olyat, amire nincsen valójában szükségünk! Gondoljunk másokra is és ne halmozzuk fel otthonunkban az élelmiszert, hiszen így lehet, hogy éppen az elől visszük el, akinek sokkal nagyobb szüksége lenne rá.

  • Fizessünk bankkártyával

Lehetőleg igyekezzünk bankkártyával vásárolni, hiszen az sokkal higiénikusabb és gyorsabb.

  • Legyünk türelmesek

Az élelmiszerboltok dolgozói fokozottan ki vannak téve esetleges megfertőződéseknek, és ők nem tehetik meg, hogy otthon maradnak biztonságban. Igyekeznek mindent megtenni, hogy rendelkezésünkre álljanak a termékek. Legyünk velük megértőek, kedvesek és türelmesek!

Ezekkel a tanácsokkal remélhetőleg mindenki minimalizálni tudja az esetleges megfertőződések kockázatát. Vigyázzunk magunkra és egymásra!