4 tipp az egészséges immunrendszerért

1
434

Mindig, de ezekben a hetekben kiemelt fontosságú, hogy immunrendszerünket felvértezzük esetleges megbetegedések ellen. Jelenleg még nincs ellenszere a koronavírusnak, így a megelőzésen van a hangsúly. Ebben segíthet cikkünk, melyben emlékeztetünk az immunrendszer erősítés legalapvetőbb szabályaira.

Fordítsunk nagyobb figyelmet az étkezésre!

Az immunrendszer megerősítésére a legkézenfekvőbb megoldás az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés. Nem azt tanácsoljuk, hogy vásároljuk fel a gyógyszertárak vitaminkínálatát (a nevük is árulkodik: „étrend kiegészítők”) hiszen semmi nem helyettesíti a helyes táplálkozást. Az alapvető „szabályokat” mindenki ismeri, így mi csak egy rövid listát hozunk emlékeztetőül:

 • Ne étkezz egyoldalúan
 • Fontos vitaminok, amikből mindenképpen fogyassz:
  • B-vitamin (tojás, máj, teljeskiőrlésű gabonák, halak, zöldségek)
  • C-vitamin (nyers zöldségek, gyümölcsök)
  • E-vitamin (búzacsíra, dió, olíva olaj)
  • D-vitamin (bőrünkben termelődik napfény hatására, lazac, tonhal)
 • Természetes immunerősítők: gyömbér, fokhagyma, kasvirág (Echinacea)

Mivel fontos az óvatosság, a helyes étrend mellé szedhetünk immunerősítő készítményeket, pláne, ha aznap nem sikerül az adott létfontosságú vitaminhoz jutni (ha például nincs napfény vagy nem tudunk kimenni a szabad levegőre.)

Aludjunk eleget!

Azt már valószínűleg mindenki tapasztalta a saját bőrén, hogy a kialvatlanságnak milyen hatásai vannak szellemi képességeinkre. Ám emellett fizikai egészségünk megőrzésében is kulcsfontosságú. A szakemberek szerint a megfelelő alvás úgynevezett T-sejtek, azaz speciális immunsejtek hatékonyságát is fokozza. Mindemellett ez is fontos összetevője a kiegyensúlyozott életvitelnek.

Most se felejtsük el a testmozgást!

Rengeteg kutatás erősíti azt a feltevést, hogy a rendszeres és mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert. Emellett stresszoldó hatása is van, ami szintén hozzájárul a betegségek elkerüléséhez. Építsünk bele tehát a napirendünkbe egy átmozgató edzést. Lehetőség szerint menj ki a kertbe szabadlevegőre!

Lazítsunk egy kicsit!

Találjuk meg a pozitív dolgokat ezekben a hetekben is. Ha otthonról dolgozunk, értékeljük, hogy nem kell időt töltenünk az ingázással, ha pedig nem dolgozunk, örüljünk neki, hogy van időnk olyan dolgokra is, amikre eddig nem volt. Ami viszont a legfontosabb; álljunk meg egy kicsit, és hagyjunk időt pihenni. A rohanás és a stressz igazoltan gyengítik az immunrendszert.

Vigyázzunk magunkra és egymásra is ezekben a hetekben! Kövessük az előírásokat, mossunk rendszeresen kezet és erősítsük az immunrendszerünket!