Erdély gyöngyszemei

0
235

Ha még nem jártál Erdélyben, ajánlott, hogy szánj rá pár napot, és meglátogasd a gyönyörű városokat, falvakat, tájakat és hegyeket, amelyek a középkorban a Magyar Királysághoz tartoztak, majd a 16. század második felétől a magyar fejedelmek Erdélyt önálló államként kormányozták.

Erdély az úti cél? Érdemes egy nagyobb túrát szervezni, minimum 3-5 napra van szükség, hogy a legfontosabb helyeit meglátogathasd. Ha mégsem engedi meg az időd, hogy napokat utazgatással tölts, akkor ellátogathatsz Székelyudvarhelyre. Ott beutazhatod percek-órák alatt, a Mini Erdély makett parkban. Csak pár lépés és minden nevezetes épület „mini verzióját” szemügyre veheted. Ráadásul, még arra is marad időd, hogy Udvarhelyet és környékét felfedezd.

Többnapos túrát tervezel? Legjobb módja megismerni Erdélyt! Pár nap alatt sok természeti csodát és híres épületet megtudsz csodálni: hegyek, tavak, városok, várak, kastélyok, bányák. A következő helyeket kár kihagyni:

Sóbányák: két sóbánya is van Erdélyben: Parajdon és Tordán. Ezek azok a helyek, ahova az emberek nem csak kikapcsolódni vagy szórakozni járnak, hanem gyógyulni is, ugyanis a sós levegő terápia a légúti problémákkal küzdő emberek számára. Persze szórakozásra is van lehetőség, hiszen játszótérrel, óriáskerékkel rendelkezik. Sőt még csónakázni is lehet a közepén lévő sós tóban.

Ha már Tordán jársz, érdemes a Tordai hasadékban is túrázni, egyik leglátogatottabb természeti látványossága. A hiedelem szerint a hegy Isteni gondviselésből vált ketté, amikor Szent László a kunok elől menekült.

Tordától nincs messze Kolozsvár, Románia második legnagyobb városa. Itt ajánlott megnézni a Szent Mihály templomot, az előtte lévő Mátyás király emlékművet, a Farkas utcai Református templomot, a Bánffy-palotát, de a botanikus kertet meg a Tárnica tavat sem ajánlott kihagyni.

Vajdahunyadi Vár

Vajdahunyadi Vár, vagy Korvin Kastélyként is emlegetett építmény gótikus-reneszánsz stílusú, Kelet-Európa egyik legkáprázatosabb vára, Mikszáth Kálmán szerint a „várak királya”.  A várat a tatárjárás után építették, majd Zsigmond király Vajknak, Hunyadi János apjának adományozta.

Marosvásárhely Erdély közepében, úgymond Erdély szívében fekvő város. Mit láthatsz? Itt megcsodálhatod a gyönyörű Zsolnay tetős Kultúrpalotát és Közigazgatási palotát, melyeket Vásárhely szecessziós gyöngyszemeként említenek. Bernády György egykori polgármester építtette a budapesti Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján. Ha már ott jársz, ne hagyd ki a Kultúrpalota tükörtermét és a palota tornyát sem, amely panorámás kilátást nyújt Vásárhely központjára.

További helyek, melyeket érdemes meglátogatni, ha az időd engedi: a szászok lakta települések, gyönyörű óvárosok Segesvár és Nagyszeben; egy kialudt vulkáni kráterben keletkezett Szent Anna-tó; a tektonikus eredetű szurdokvölgy: Békás-szoros, Gyilkos-tó, na és persze egy jó hargitai túra sem kihagyható. Erdei túráknál vigyázat! A sok medve miatt, társaságban ajánlott túrázni, és hangosan kell beszélni, mert a zajt kerülik. A medvék cukik, főleg a bocsok, de nem játék. Nem ajánlott sem simogatni, sem etetni, de még fényképezgetni sem.