A Dolgok Internete és felhasználása

0
538
Dolgok internete

Elképzelhető, hogy hallottunk már a Dolgok Internetéről egy beszélgetésben vagy olvashattunk cikkeket a témában. Azonban ez egy rendkívül tág kifejezés és rengeteg információt foglal magába, így meglehet, hogy nem egyértelmű a jelentése. Cikkünkben bemutatjuk a jelenséget és példákat is hozunk a működésére.

Dióhéjban, a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) összekapcsolt tárgyak gyorsan fejlődő hálózatára utal, melyek a beépített érzékelőiknek köszönhetően képesek információkat gyűjteni és megosztani egymással. Termosztátokat, autókat, lámpákat és sok más tárgyat is hozzá lehet csatlakoztatni az IoT-hez.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány felhasználási módját, hogy tisztázzuk, hogy is működik a Dolgok Internete és érzékeltessük, hogy mennyire széleskörű a felhasználási módja.

Dolgok Internete

Okosotthon

Az intelligens házak a leggyakoribb példák, amikor a Dolgok Internete a téma, mivel a felszerelések már most is megfizethetőek és elérhetőek a vásárlók számára. Gondoljunk csak az Amazon Echo-ra. A felhasználók beszélhetnek Alexához, azaz a berendezés hangvezérléséhez, aki tud zenét lejátszani, időjárás jelentést felolvasni, taxit hívni stb.

Szintén fontos kiegészítője lehet az ilyen otthonoknak az intelligens termosztát. Az okos szerkezet automatikusan módosít a fűtés/hűtés rendszerek beállításán, amint bizonyos változást érzékel a hőmérsékleten. Ezzel nemcsak, hogy mindig kellemes hőmérséklet lesz a házban, hanem a számlákon is spórolhatunk, hiszen nem fogunk feleslegesen áramot és gázt használni.

Emellett a jövőben rengeteg okos berendezés veheti át a helyét a ma megszokott tárgyainknak. Például már nem is nagy újdonság az okoshűtő, amely számon tartja, hogy mi van a hűtőnkben és értesít, ha valamit pótolnunk kell, de egyes beállítások szerint automatikusan meg is rendelheti nekünk a kedvenc boltunkból.

Viselhető okos kütyük

A karóráinkon már nemcsak az időt tudjuk megnézni. Az okosórák internetkapcsolatának köszönhetően a csuklóinkon tudunk SMS-t írni, telefonálni és még sok mást. Az okos karkötők pedig forradalmasították a tudatos mozgás világát is, hiszen sok-sok információ áll már rendelkezésünkre az edzésünkkel és az alvásunkkal kapcsolatban.

Okos óra

Okos autók (Connected Cars)

Ezzel a járművel mindig aktuális adatokat gyűjthetünk a forgalomról, az időjárásról, illetve az autóról magáról. Ez lehetővé teszi, a távdiagnosztikát, azaz mindig tökéletesen tisztában lehetünk, autónk „egészségével”, illetve más extrákat is hozhat, mint például a telefonunkkal leellenőrizni, hogy bezártuk-e az autónkat a távolból, és ha nem, egy gombnyomással megtehetjük.

Okos városok

A Dolgok Internetében rejlik a lehetőség, hogy teljesen átalakítsuk a városainkat, amivel megoldanánk azokat a problémákat, amiket mindennap tapasztalnak az ott élők. Az IoT rendszer megoldást kínálhat a forgalmi dugók problémájára, csökkentené a zajokat, a bűnözést és a szennyezést is.

A mai „legokosabb” városok között találjuk Szingapúrt, Londont és Barcelonát. A barcelonai LED-es közvilágítás az egyik alapvető eleme az okos városnak. Energiatakarékosságával pénzt spórol, illetve a szenzorok segítségével információkat gyűjt a páratartalomról, a légszennyezettségről, hőmérsékletről és zajszintről is. A hulladékgyűjtést is modernizálták, a vákuumos okos szemetesek egy földalatti tárolóba szállítják a hulladékot, ahol optimalizálni tudják annak gyűjtését, megszűntetik a földfeletti szagok terjedését, megszűntetik a zajt, amit az eddigi kukásautók bocsátottak ki és a szemétből energiát termelnek, amit fűtésre tudnak használni.

A tömegközlekedést is modernizálták. A bérelhető városi kerékpároknak köszönhetően kevesebb autót használnak a belvárosban, illetve hibrid tranzitbuszokat használnak, amelyek megállóiban napelemekkel működtetik a képernyőket. Az okos öntözőrendszernek köszönhetően, a kertészek rendelkezésére áll minden információ, ami alapján elkerülhető a túlöntözés. A jövendölések szerint a városnak ez a berendezés 1 év alatt meg fog térülni, mivel a vízhasználatot negyedével lehet csökkenteni.

Láthatjuk, hogy óriási potenciál rejlik az IoT rendszerben, a határ pedig a csillagos ég!