Start-up vállalkozás finanszírozása

0
136
Start-up cég

Rendkívül elterjedt a köztudatban a Start-up kifejezés, és manapság rengeteg új vállalkozás jelenik meg a piacon. A viszonylag egyszerű cégalapítási feltételek és az információk könnyű elérése sokszor virágzó vállalkozások alapításához vezet. Azonban a kérdés már sokunkban megfogalmazódott: Elég egy jó ötlet ahhoz, hogy valaki sikeres céget alapítson?

A válasz sajnos: nem. Egy start-up cég elindításához nem kevés tőke is szükséges. Sok vállalkozó szellemű embernél ez a problémás feltétel. Jó ötletekkel Dunát lehetne rekeszteni, azonban a megvalósításhoz több is kell ennél.

Rengeteg módon finanszírozhatjuk újonnan alapított cégünket. Meglehet, hogy van meglévő tőkénk, esetleg a családi vagy baráti körünk segítségével tudjuk összeszedni a szükséges összeget. Azonban ez a megoldás nem a legideálisabb, hiszen figyelembe kell vennünk az új cégek kockázatosságát.

Különböző külső források elérhetőek azok számára, akiknek az ötletük megvan, csak a pénzügyi háttér hiányzik. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

Hitel

A hitel fogalmát nem kell részletesen bemutatnunk. Sajnos a Start-up vállalkozásoknál ritkán számolhatunk kedvező feltételekkel, hiszen a nagy összegű tőke hitelezése hatalmas kockázattal jár a pénzintézeteknek. A kamat mértékéről a bank dönt, azonban választhatunk rövid vagy hosszú lejáratú hitel között. Egy új vállalkozás finanszírozásához magánemberként szabad felhasználású hitelért is folyamodhatunk.

Közösségi finanszírozás

Ez a módszer egyre felkapottabb finanszírozási forma. A működési elv az, hogy bemutatjuk a terméket a vásárlóknak még a gyártás előtt, és ha sikerül meggyőzni őket a termék hasznosságáról, akkor egy kedvezményesebb árért előrendelhetik azt. Ez azért is jó módszer, mivel előzetesen felmérhetjük az igényt a termékünkre vagy szolgáltatásunkra, és egyben a finanszírozást is megoldjuk. Remek példa a magyar fejlesztésű Ultimate Hacking Keyboard, mely a Crowdsupply nevű oldalon 342%-os finanszírozásra került. A közösségi finanszírozás hátránya, hogy rengeteg marketing tevékenységre van szükség jóval azelőtt, hogy bármilyen finanszírozáshoz jutna a fejlesztő, és egyes Crowdfunding oldalaknál a mindent vagy semmit elve érvényesül (azaz, ha nem sikerül összegyűjteni a megadott időn belül a teljes összeget, egy forintot sem kap a fejlesztő).

Üzleti angyal

Az üzleti angyal egy általában tehetős vállalkozó, akinek gyakorlati tapasztalata van egy sikeres vállalkozás működtetéséről. Ha lát potenciált a vállalkozásunkban, akkor bizonyos összegért cserébe, egy – sokszor nagy – tulajdonrészt adunk a cégünkből. Nehézség, hogy kemény dió kapcsolatba kerülni az ilyen befektetőkkel, illetve, ha valóban sikeressé válik a cégünk, nehéz kivásárolnunk őt. Ellenben segítséget és jó tanácsokat kaphatunk egy tapasztalt üzletembertől, akinek személyes érdeke is, hogy sikeressé váljon a cégünk.

Kockázati tőkebefektető

Bevonhatunk akár egy kockázati tőke befektetőt is. Ezek általában olyan üzletemberek, akik az ügyfeleik pénzét kezelik és fektetik be, és az ügyfelek tulajdonrészt kapnak a vállalkozásunkban. Őket sokkalta nehezebb meggyőzni egy-egy projekt potenciáljáról, azonban sokkal nagyobb összeggel rendelkeznek, így többet is fordítanak egy számukra érdemes vállalkozásra.

Állami vagy EU-s támogatások

Rengeteg támogatási projektet találhatunk, melyek sokszor vissza nem térítendő, vagy nagyon alacsony kamatú hiteleket tesznek elérhetővé az új vállalkozások részére. Azonban egy általános jó tanácsként megjegyeznénk, hogy ne alapozzunk csakis pályázatokra, hiszen gyakran előfordulnak folyósítási késések, melyek megnehezítik a cég működését. Mindenesetre nézelődj pályázatok után, melyek az EU, az állam vagy akár a helyi önkormányzat forrásaiból is érkezhetnek.

Nem lesz mindig egyszerű, de rendkívül kifizetődő egy vállalat indítása. Reméljük, segített cikkünk és talán már adtunk is pár ötletet a céget finanszírozását érintően.