Schnauzerek

0
583
törpe schnauzer

A schnauzereket őrzőkutyaként tenyésztették Dél-Németországban 500 évvel ezelőtt. Őrzőkutyaként napokig kísérte a lovaskocsikat a hosszú utakon, réteken és mezőkön keresztül és óvta őket, majd a vásárokon a kereskedők áruit őrizte. Ezen kívül a macskák szerepét is átvette, egér és patkányfogóként. Hasznos szerepük és a lovakkal való szoros kapcsolatuk miatt a 19. században ezt a rendkívül megbízható kutyát szinte minden dél-német ház udvarán meglehetett találni.

Schanuzerfajták:

A schanuzerek méretükben és súlyukban különböznek:

  •  A Törpe schnauzerek magassága 20 és 30 cm közötti, testtömegük 4-8 kg közötti.
  • A közép schnauzer esetében maximum 50 cm-es a magassága, súlya pedig körülbelül 18 kg.
  • Az óriás schnauzer, mint ahogy a neve is elárulja a legnagyobb schnauzer fajta: kb. 70 cm magasra nő és súlya kb. 50 kilót érhet el.

Tulajdonságai:

  • Külső tulajdonságai, kinézete: testfelépítése négyzetes alakú, nyaka erőteljes, a koponya hossza megegyezik a teste felének. V alakú fülei a fej mellett lógnak.  farka magasba emelkedő, felálló. Testét apró szőrzet borítja, kivéve pofáján és homlokán, ahol vastag, szálkás, merev, hosszabb szőr van. A füleken és fején rövidebb a szőre. A szőrzet színe fekete és ezüstszürke közötti.
  • Belső tulajdonságai, karakterük: vidám temperamentumú, játékos, mozgékony, barátságos az emberrel. Ezért is ideális család- és társkutyaként, játékossága miatt gyerekek mellé is ajánlott. Ragaszkodó és érzékeny állatnak bizonyul, aki mindig figyelmes a gondozóira. Várható átlag élettartalmuk 10 és 15 év között van. Intelligenciájával, kitartásával a schnauzerek különféle tréningekre és kutyasportokra alkalmasak. Időnként kissé makacs, ám a motiváció és a meggyőzés gyorsan felfedi hűséges oldalát. Egyik legerősebb jellemzője az önbizalom.

Gondozásuk:

  • Szőrzetük ápolása: legalább heti egyszer fésülni kell, hogy ne tapadjanak össze szőrszállak, főleg etetésük után kell erre figyelni. A pofaszőrzet gyorsan növekszik, ezért rendszeresen kell gondozni ollóval, a megjelenés fenntartása érdekében negyedévente egyszer profi trimmelésre van szüksége. Karmait röviden ajánlott tartani.
  • Táplálásuk: a schnauzerek egészsége nem csak attól függ, hogy jó fajból származzanak. Az őrzőkutyáknak az egészséges táplálásukra is oda kell figyelni, mely biztosítja a négylábú barátainknak a létfontosságú tápanyagot. Milyen és mennyi tápanyag szükségesek nekik, életkoruktól, aktivitásuktól és súlyuktól függ. Iránymutató, a testsúlyukat tekintve kilogrammonként körülbelül 15 g húst, 7,5 g zöldséget és 7,5 g rizst ajánlott nekik adni. Ezért egy 15 kg-os schnauzernek napi kb. 230 g húsra van szüksége.

Ha szeretnél egy szerető, hűséges ráadásul őrző kutyát, a schnauzers.hu oldalán garantáltan rátalálsz egy jó barátra.