Egyre többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy jobban kéne védenünk a Földet, vizeinket és a környezetet. A műanyag hulladék, amit nem megfelelően gyűjtünk és melynek túlságosan nagy része az utcákon, erdőkben és természetes vizeinkben végzi, mind negatív hatást gyakorolnak bolygónk egészséges ökoszisztémájára.

Egyre több szervezet és önkéntes aktivista is felfigyelt arra, hogy a hatalmas mennyiségű hulladék, ami nem a megfelelő hulladéktározóba kerül, hanem szét van dobálva, óriási károkat okoz a minket körbe vevő környezetben. Sajnos olyan nagy mennyiségű hulladékot halmoz fel a társadalom, hogy évekbe telne felszámolni a szemetelést a Földön. A szemetelés mindenhol jelen van sajnos, ahova az ember el tud jutni. Sokan rájöttek arra, hogy a tengerparton talált hulladékok újra hasznosításával termékeket alkothatnak, melyek 100%-ban lebomlanak és környezetbarátok. Ezekről a termékekről lesz szó, melyek vásárlásával hozzájárulhatunk azoknak a szervezeteknek a munkájához, melyek a környezetünk és a vizeink megtisztítását tűzték ki céljuknak. Nyilván rengeteg ilyen szervezet van, amiknek egytől egyig figyelemre méltó a munkája, de összegyűjtöttünk néhányat a sok közül, melyek különösen érdekesek lehetnek:

4 Ocean:

Az óceánok, és a benne élő állatok és növények mind hatalmas veszélynek vannak kitéve a vízbe kerülő szemét által, amit akár közvetlenül az óceánba vagy a tengerbe dobunk, vagy esetleg úgy, hogy az eldobott szemetet bemossa a víz a partról.  A vízben sokkal nehezebb összegyűjteni a szemetet, lényegében lehetetlen teljesen megtisztítani, hiszen nagyon gyorsan és nagyon messzire juthat az a hulladék, ami a vízbe kerül, ezzel hatalmas károkat okozva annak élővilágában. Nem csak esztétikai szempontból negatív az, mikor egy tengerpart tele van szeméttel, hanem a legnagyobb problémát az jelenti, hogy onnan egyenesen a vízbe kerül. A 4 Ocean ezért jött létre, hogy a vizekben és a tengerpartokon minél több szemetet össze gyűjthessen, melyet újrahasznosítva termékeket állítson elő. Az összegyűjtött hulladékokból karkötőket készítenek, minden egyes karkötő egy fontnyi hulladékból készül, és a bevételt az óceánok és a tengerpartok megtisztítására fordítják. A karkötők különböző színűek, minden szín más állatot és tengeri növényt szimbolizál.  Egy karkötő pár ezer forintba kerül, melynek megvásárlásával hozzájárulhatunk a szervezet munkájához. De a honlapon megtalálhatók sapkák, termoszok, tollak, és bevásárlószatyrok melyek egytől egyig tengeri hulladékból készültek.

Ha támogatni szeretnéd a szervezetet, további információkat itt találhatsz-> https://www.4ocean.com/collections/bracelets

Pela telefontokok

A Pela telefontokok hasonlóan a 4 Ocean termékeihez tengeri hulladékból készülnek. Nagyon divatos és szép termékeket készítenek, a telefontokok mellett még napszemüvegekkel is találkozhatunk. Legújabb termékei között Apple Watch-hoz tervezett szíjakat is megtalálhatók, melyek szintén tengeri hulladékból készültek. De ha ez nem lenne elég még AirPods tokokat is készítenek. Ezek a praktikus és környezetbarát kiegészítők divatosak lehetnek a hétköznapokban, melyek vásárlásával mindenki kicsit hozzá tehet ahhoz, hogy az óceánok és a tengerpartok megtisztulhassanak. A Pela, szintén különböző színekben készít termékeket. A telefontokokon különböző állatok és növények találhatók, melyeknek saját színük van, hasonlóan a 4 Ocean karkötőihez. Ezek az apró változások és termékek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne a műanyag telefontokokat és kiegészítőket válasszuk. Hiszen a műanyag hulladékok megsemmisítése is hatalmas károkat okoz a környezetben. Viszont ezek, a tengeri hulladékból készült termékek 100%-ban lebomlanak, és nem igényelnek különleges eljárást ahhoz, hogy megsemmisítsék őket.

Ha támogatnád a szervezetet, és szeretnél egy igazán divatos kiegészítőt, mellyel hozzá járulhatsz egy szebb és tisztább jövőhöz, látogass el a Pela weboldalára! -> https://pelacase.com/

Parley

A Parley az előző szervezetekhez hasonlóan óceáni hulladékok felhasználásával készít pólókat, pulóvereket, szatyrokat és kulacsokat, melyek igen csak divatosak.  2015-ben közösen dolgozott az Adidas-szal, és olyan cipőket alkottak, melyek remek edzőcipők és szintén tengeri hulladékból készültek. A Parley termékeinek vásárlásával is hozzájárulhatunk az óceánok megtisztításához, és nem mellesleg, divatos darabokkal gazdagíthatjuk ruhatárunkat.  Legyünk formabontók, próbáljunk ki valami egészen újat! Teremtsünk új divatot, mert a környezettudatosság igenis menő!

Ha részt vennél a mozgalomban, és szeretnél egy divatos ruhadarabot vagy kiegészítőt, amivel jót is tehetsz, nézz szét a Parley termékei között! -> https://eu.shop.parley.tv/collections/all-products