Hogy érintheti a magyar gazdaságot a koronavírus?

1
127

Sok másik országhoz hasonlóan Magyarországon is elképesztő gyorsasággal söpör végig a koronavírus. Valamennyiünk életét befolyásolja a válsághelyzet, és a gazdaságunkat is komoly próba elé állítja. Ebben a rövid összefoglalóban igyekeztünk összeszedni a magyar gazdaság állapotát érintő kérdéseket.

Számos üzemleállást elrendeltek már azoknál a 100 fősnél nagyobb cégeknél, ahol távmunkában nem lehet folytatni a tevékenységet – például a termelő és feldolgozó üzemekben. Ez akár fizetésnélküli szabadságokhoz és elbocsátásokhoz is vezethet. A kormány százezres munkanélküliséggel számol.

Mielőtt megegyeztek volna a digitális távoktatásban, a tanárokat illetően is szóban forgott a fizetés nélküli szabadság, mely a magyar gazdaság egyik amúgy is gyenge pontját taszította volna még lejjebb. A távoktatás hatékonysága azonban egyelőre még kérdéses.

A másik próbára tett szektor, nem más, mint az egészségügy. Ahogy a Portfolio fogalmazott, Magyarország egyik „Achilles-sarkaként” kéne most helytállnia.

Az Opten adatbázisa szerint közel 30 000 céget érint a kereslet visszaesése. Gondoljunk csak a turisztikai szektorra. A kávézók, éttermek, de elsősorban a hotelek helyzete ijesztő. Likviditási problémákat okozhat a sok visszamondás, illetve az új foglalások hiánya. A HORECA szektor mellett érintettek a sport és kulturális események piaca, a rendezvényszervezés és a személyszállítás is.

Ezzel szemben természetesen vannak olyan ágazatok is, melyeket kifejezetten pozitívan érint a jelenlegi helyzet. Egyértelmű, hogy a gyógyszeripar és a fertőtlenítő szerek gyártói, a takarító cégek, az online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások és az online oktatási platformok üzemeltetői olyan keresletet elégítenek ki, mely az utóbbi időben növekedni kezdett és úgy tűnik, hogy az elkövetkezendő időben is nőni fog.

Vannak olyan kilengések is, melyek hosszú távon kiegyenlítődnek majd. Erre példaként a tartós élelmiszer felvásárlást hozza az Opten elemzése. Előreláthatólag minimálisra csökken az ilyen termékek utáni kereslet az elkövetkezendő hetekben.

Azok a vállalkozások is fokozottan érintettek a válság során, amelyeknek főbb export és import tevékenysége a súlyosan érintett országokhoz köthető, vagy melyeknek tulajdonosi köre található ezekben az országokban.

Azonban pánikra semmi ok! A gazdasági kilábalást sokan már a jó időben látják. A meleg időjárást kevésbé tűrő vírus a nyári kánikulák hatására nagy valószínűséggel lelassul, így egyesek „V” vagy rosszabb esetben „U” alakú visszaesésre számítanak, mely azt jelentené, hogy a válság után komoly gazdasági fellendülés jöhet.

Remélhetőleg a kormány intézkedéseivel és az emberek személyes felelősségvállalásával elkerülhető a legrosszabb. Ehhez azonban arra van szükség, hogy közösségi szinten tudjon minden egyén gondolkodni és mindenki megtegye azt, amit az ő helyzete megkíván.