Mi az az ökológiai lábnyom? Az ökológiai lábnyom egy mérőszám, amely megmutatja, hogy milyen mértékben használjuk ki a Föld erőforrásait. Ez a környezetvédőknek és a kormányoknak is segítséget nyújt abban, hogy tisztában legyenek vele milyen mértékben szükséges a lakosságot gazdaságosabb életvitelre terelni.

Az ökológiai lábnyom mértékegysége a globális hektár, amelyet minden évben újra kalkulálnak. A globális hektár azt mutatja meg, hogy a világ egészét nézve mekkora az éves termelőképessége a termőföldeknek, vizeknek, erdőknek stb. Minden emberre kb. 1,8 hektár jutna, azonban bőven efeletti értékekkel rendelkezik a legtöbb ország.

Jelenleg az Egyesült Államoknak, az Arab Emirátusoknak és Kanadának van a legnagyobb ökológiai lábnyoma (9 hektár körül), a legkisebb pedig Mozambiknak, Bangladesnek és Nepálnak (0,5 hektár körül). Magyarország a középmezőnyt erősíti, átlagosan 3,7 hektárral.

Ökológiai lábnyomodat néhány apró lépéssel csökkentheted, emellett pedig még jól is szórakozhatsz.

Közlekedés
Nem szükséges örökre lemondanod az autód használatáról, de legalább hetente háromszor válassz valamilyen alternatív közlekedési módot. Akár tömegközlekedést, biciklit, rollert is használhatsz, de egy kiadós séta is jól fog esni nem csak az egészségednek, de a bolygónknak is. Ha mellőzöd az autód használatát, akkor kevesebb szmog és apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe.

Étkezés
Ahogyan az autód használatáról sem kell lemondanod, úgy a húsfogyasztást sem kell örökre mellőznöd. Iktass be heti három vegán napot, fogyassz sok fehérjében, rostban, cinkben és vasban gazdag hüvelyest, ami az egészségednek is jót fog tenni, de egyúttal ökológiai lábnyomod is csökkenni fog. A világ hústermelése az elmúlt 40 évben kétszer annyira nőtt, mint a Föld egész népessége, ez pedig a környezetre és egészségünkre is negatív hatást gyakorol.
Élelmiszer vásárláskor ügyelj arra is, hogy hazai termelőktől vásárolj, valamint idény gyümölcsöket és zöldségeket válassz. Emellett ne vásárolj feleslegesen sok élelmiszert, ami majd úgyis a kukában landol. Számold ki előre, hogy mennyi táplálékra van szükséged neked, illetve a családodnak, és annak megfelelő mennyiségű ételt helyezz a kosaradba.

Műanyag
Ha megteremtjük az igényt, akkor lesz gyártás is. Ennek az elvnek a mentén ne vásárolj, vagy ne fogadj el ingyenes nejlonzacskót, mindig legyen kéznél a textiltáskád, amibe belepakolhatod a megvásárolt portékát.
Magyarországon 45 000 tonnányi műanyag palackos ásványvíz fogy évente, az üdítőkről, tejtermékekről és alkoholról nem is beszélve. Szerezz be saját palackot és töltsd meg csapvízzel, teával vagy limonádéval.

Vegyszerek
A mindennapi takarításhoz, mosogatáshoz és mosáshoz rengeteg vegyszert használunk, amelyek előbb-utóbb a vizekbe kerülnek, onnan pedig jóeséllyel az ivóízbe. Ezek a vegyi anyagok a hormonháztartásunkra is hatással vannak, de roncsolják az ökoszisztémát is. A káros vegyszerek helyett használj mosószódát, szódabikarbónát, fehérítő sót és ecetet. Ezek a természetes anyagok tökéletesen helyettesítik az eddig használt vegyszereket. Próbáld ki, és győződj meg róla magad!

Bízunk benne, hogy Te is úgy gondolod, ezeknek a tippeknek a betartása nem igényel túl nagy erőfeszítést, és örömmel vágsz neki ökológiai lábnyomod csökkentéséhez a saját, illetve a bolygónk érdekében.