Szükséged van egy könyvelőre?

0
74

Mikor van szüksége az embernek egy könyvelőre? Ahhoz, hogy tudd a választ tisztában kell lenned azzal, hogy pontosan mit is csinál.

A könyvelő alapvető feladatai közé tartozik a számlák és bizonylatok törvény által előírt formátumban való rögzítése, illetve ezek valóságtartalmának vizsgálása. Ellenőriznie kell a könyvelésre kapott számlákat pénzügyi és számviteli törvények szempontjából. Adatokat kell szolgáltatnia a hatóságoknak. Kimutatásokat, éves beszámolókat kell készítenie, amennyiben kérnek tőle. Ha történnek könyveléssel, adózással összefüggő változások akkor tájékoztatnia kell a vállalkozásért felelős személyt. Továbbá, feladata az értesítés is, ha az adott vállalkozás tevékenységében szabálytalanságot, törvénytelenséget észlel. Megállapodás esetén bérszámfejtést is készít.

További feladatai a banki utalások határidő szerinti teljesítése. A cég partnereivel való kapcsolattartás és az új ügyfelekkel szerződéskötés. Üzleti iratok, szerződések tárolása, őrzése.

Ahhoz, hogy egy könyvelő precíz munkát végezzen elengedhetetlen, hogy időben megkapja az ehhez szükséges könyvelni való dokumentumokat. Fontos, mind a könyvelő részéről, mind pedig a megbízó részéről az állandó kommunikáció és egyeztetés. Célszerű a közös együttműködés érdekében, illetve a félreértések elkerülése végett az elején leszögezni, hogy mik lesznek a könyvelő feladatai.

Amennyiben könyvelőt keresünk a következőkre kell ügyelnünk. A könyvelőnek rendelkeznie kell felelősségbiztosítással. Miért fontos ez? Abban az esetben, ha a könyvelő hibázik munkája során, ennek az anyagi következményét nagy valószínűséggel a cégnek/vállalkozásnak kell vállalnia. Az általa kifizetett összeget polgári peres úton tudja behajtani a könyvelőtől. Többnyire senkinek nincs szüksége perre, így a felelősségbiztosítással ez biztosan elkerülhető.

A jelenleg érvényes törvények szerint csak az végezhet számviteli foglalkozást, tehát könyvelhet, akinek megvan az ehhez szükséges képesítése. A regisztrált mérlegképes könyvelők listája elérhető az interneten.

Egy képzett könyvelő sem rendelkezhet gyakorlattal minden céget illetőn. Így, ha egy vállalkozás könyvelése speciálisabb ismereteket igényel, azt jobb az elején tisztázni.

Miről ismerszik meg egy jó könyvelő?

Naprakész, precíz, könnyen elérhető, belátható időn belül válaszol.

Jó és megbízható könyvelőt találni nem könnyű dolog, de ha a fent említetteket szem előtt  tartjuk, akkor könnyebb dolgunk van.