Weboldalkészítés egyszerűen!

0
78

Amennyiben weboldalkészítésen gondolkozunk elkell döntenünk, hogy mi magunk készítjük el, vagy felfogadunk erre a célra egy céget. A döntéshez nyilvánvalóan hozzájárul az is, hogy mi a szándékom a weboldallal.

1. Cél

Mielőtt belevágnánk a 0. lépésként elkell határoznunk, hogy mi lesz a weblapunk célja. Miről szeretnénk, hogy szóljon. Saját magamnak szánom vagy van egy kitűzött célközönségem? Milyen tevékenységet szeretnék folytatni rajta? Ez lehet marketingtevékenység, értékesítés, információközlés, kapcsolattartás, egy közösség létrehozása, valamilyen termék népszerűsítése.

2. Témakörök, média meghatározása

Érdemes a kivitelezés előtt megtervezni legalább nagy vonalakban, hogy milyen tartalmakat szeretnénk viszont látni a képernyőn. Tervezzük meg előzetesen, hogy milyen legyen a honlap szerkezeti felépítése, milyen menüpontok, kontentek (képek, videók, szöveges tartalmak) szerepeljenek benne.

3. Domain név, tárhely

Vágjunk is bele élesben! Első lépésként alkossunk egy domain nevet, amelyet a látogatók könnyen meg tudnak keresni. Fontos figyelembe venni, hogy a név kifejező és könnyen megjegyezhető legyen. A domain név az ára éves szinten egy csekély összeg, aki elég elhívatott és konkrét céljai vannak, azoknak biztosan nem okoz problémát. Különböző szolgáltatóknál tájékozódhatunk, hogy melyek azok a domain nevek, amelyek még szabadok. Ezt követően biztosítanunk kell a weboldalhoz elegendő tárhelyet is.

4. Webdizájn

Egy egyedi, a weboldal tevékenységhez illő arculatterv készítése elengedhetetlen. Ha szánunk erre elég pénzt, készíttethetünk teljesen egyedi design tervet egy grafikussal. A költséghatékonyabb megoldás, ha választunk egy már elkészített sablont, és azt szabjuk kicsit egyénibbre. A lényeg, hogy színekben és ikonokban legyen egységes és harmonizáló a weblap. Ezt a lépést jelentősen megkönnyíti, ha már előzetesen készítettünk egy tervet arról, hogy milyen színek köszönjenek vissza, hogyan szerepeljenek a képi és tartalmi egységek.

5. Tartalmak feltöltése

Jöhet az igazán izgalmas rész, a kívánt tartalmak, szövegek, képek feltöltése. Célszerű, ha ezeket is előre megtervezzük, milyen képet szeretnék közzétenni és ahhoz milyen szöveg szerepeljen mellette.

A weboldalunk létrejött, de nagyon fontos, hogy rendszeresen frissítsük és lássuk el aktuális tartalmakkal, bejegyzésekkel. Nem csak magunk miatt, ez fontos a visszatérő látogatók és keresőoptimalizálás (pl.: Google) miatt is.