Tippek, receptek a karcsú alakért

0
42

Számtalan fogyókúrás módszer, diéta létezik, amelyeket a fogyni vágyók jól ismernek. A különböző diéták, kúrák azonban csak rövidtávon hatásosak, mivel általában szigorú szabályoknak kell eleget tennünk, amelyeket hosszú távon lehetetlen, vagy nem is egészséges betartani. Egy-egy kemény diétával töltött időszak után visszatérünk a régi szokásainkhoz, hiszen a sanyargatás után finom falatokra vágyunk. A leadott kilók helyett pedig sokszor a duplája csúszik vissza. Ennek oka, hogy szervezetünk a koplalással töltött időszak után tartalékoló üzemmódba kapcsol, hiszen végre hozzáfér olyan tápanyagokhoz, amelyektől eddig megfosztották. Ha tartós karcsúságra vágyunk, akkor fontos, hogy megértsük: gyors diétákkal és koplalással nem érhető el maradandó siker, az egyedüli tartósan karcsúsító és egészséges megoldás az életmódváltásban rejlik.

Sokan félnek az életmódváltástól, mert azt hiszik, egyész életük során nélkülözniük kell majd a finom falatokat, soha többé nem ehetnek tortát, vagy ihatnak meg egy nagy bögre forrócsokit. Ezek a gondolatok mind tévesek, hiszen az életmódváltás során olyan tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe, amelyek energetizálnak, feltöltenek, és nem is fogjuk kívánni a chipset vagy a csokoládét. Az egészséges receptek finom ételeket rejtenek, kedvenc desszertünk egészséges verzióját is elkészíthetjük, így nem kell lemondanunk a nassolásról sem. A hangsúly az ételek elkészítési módján van, amelynek elveit könnyen elsajátíthatjuk és alkalmazhatjuk mindennapjaink során.

Az egészséges táplálkozás alappilére a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag, kalória bevitele. Az ételek kalóriatartalmát pedig úgy csökkenthetjük, ha kevés zsiradékot használunk, szénhidrátból pedig mindig teljes kiőrlésűt választunk. Emellett fontos, hogy rostban gazdag táplálékot fogyasszunk, a zöldségek és gyümölcsök étrendünkbe való beiktatása is nélkülözhetetlen. Naponta ötször étkezzünk, hiszen a körültekintően kiválasztott táplálék folyamatos bevitelével fenntarthatjuk az anyagcserénk megfelelő működését.

Íme két egészséges életmódba beilleszthető ebédötlet, hogy erős immunrendszerrel, szép bőrrel és karcsú alakkal rendelkezzünk.

Pulykabolognai

Hozzávalók:
• 1 evőkanál napraforgó olaj
• 1 vöröshagyma
• 150 g darált pulykacomb
• 40 g paradicsompüré
• 80 g durumtészta
• 30 g trappista sajt
• fűszerek ízlés szerint (só, bors, fokhagyma, bazsalikom)

Egy evőkanál olajon dinszteljük meg a hagymát, ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet, semmiképp ne még több olajat! Adjuk hozzá a pulyka darálthúst, fűszerezzük, majd folyamatosan adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy pár perc alatt elforrja. Ha megfőtt a hús, adjuk hozzá a paradicsompürét és annyi vizet, hogy szószos állaga legyen. A tésztát főzzük ki. Tálaláskor szórjuk meg sajttal a tetejét.

Három hagymás leves

Hozzávalók:
• 1 evőkanál vaj
• 1 közepes db vöröshagyma
• 1 db kisebb póréhagyma
• 1 db kisebb burgonya
• 1 db közepes újhagyma
• 0,5 l zöldség alaplé
• só, bors ízlés szerint

A hagymákat és a burgonyát aprítsuk fel, a póréhagyma egy részét karikázva tegyük félre. Fél evőkanál vajon pároljuk a vöröshagymát üvegesre, ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet. Ezután adjuk hozzá a karikára vágott póréhagyma egy részét. Néhány perc múlva adjuk hozzá a burgonyakockákat és öntsük fel az alaplével, fűszerezzük. Pár perc elteltével adjuk hozzá a karikázott újhagymát, zöld részéből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez. Fél evőkanál vajon pároljuk meg egy kisebb serpenyőben a félretett pórékarikákat. A kész levest egy botmixerrel keverjük krémesre. Tálaláskor a párolt pórékarikákat és az aprított újhagymát szórjuk a leves tetejére.