Miért ennyire elterjedt napjainkban, hogy az emberek átváltanak vegán táplálkozási módra? Egyáltalán ki számít vegánnak? Ugyanaz, mint a vegetáriánus?

Meglehet, hogy azt hisszük a veganizmus egy nem régiben létrejött táplálkozási forma. Azonban magát a vegán kifejezést Donald Watson alkotta 1944-ben, melynek pontos jelentése a „tejtermék nélküli vegetáriánus”.

Az első és legfontosabb leszögezni való, hogy a vegán és vegetáriánus fogalom nem egyenlő egymással. Az, aki áttér a vegán étkezésre, elutasít minden állati eredetű ételt, beleérve a tejtermékeket és a tojást is. Ezzel szemben a vegetáriánusok nem esznek húst, viszont nem mellőzik a tejtermékeket és a tojást sem.

A vegán életmód ma már sokkal inkább egy etikai kategória, mely nem áll meg a táplálkozás szintjén. Ellenzi az állatok árucikkbe bocsátását, tárgyiasítását és kiáll a környezet- és természetvédelem mellett. Életfilozófiájuk megmutatkozik a higiéniai szokásaikban, a ruházkodásukban, a szórakozásban, illetve a mindennapi rutinjukban is.

Természetesen vannak olyanok, habár ritka, akik csak a vegán, növényi étrendet folytatják, de ugyanúgy hordanak állati eredetű ruhákat, járnak állatkertbe vagy cirkuszba.

Sokan az egészséges életmód tudatában térnek át egyik vagy másikra, de ennél ez jóval bonyolultabb. Egy vegán vagy vegetáriánus is étkezhet egészségtelenül, sőt akár el is hízhat. A túlzott mennyiségű finomított szénhidrát, glutén vagy édességfogyasztás épp úgy káros, mint egy gyorséttermi vacsora.

Ez a fajta életmódváltás egyre felkapottabb a különféle social media felületeken, ezért sokan mindenféle megfontolás nélkül vágnak bele. Nem feltétlenül azért, mert életfelfogásuk egyezne a fent leírtakkal, csupán csak egy divathóbortnak hódolnak.

Mivel ekkora népszerűségnek örvend a vegánság, rengeteg étterem áll rendelkezésünkre, hogy kipróbáljuk a növényi alapú fogásokat, de a szupermarketek és zöldségesek polcain is találunk alapanyagokat egy egészséges és finom vegán ebédhez.

Néhány kedvenc helyünk: Tökmag (Hollán Ernő utca) , Great Bistro (Bank utca 6)