Lakberendezési tippek – tavaszi megújulás

0
138

Most, hogy a szokásosnál több időt töltünk otthonunkban, megfordulhatott a fejünkben, hogy alakítanánk rajta. Estleg már unjuk az előző dizájnt, és felfrissítenénk egy kicsit. Ha nem akarod az egész berendezést lecserélni, de valamit alakítanál rajta, akkor ezt a cikket neked írjuk.

Könnyű elveszni a lakberendezés bonyolult világában. Mi alapján válasszunk kiegészítőket? Mi harmonizálna meglévő bútorainkkal? Ebben segít, ha tisztában vagyunk az alap lakberendezési stílusokkal, így hadd mutassuk most be ezeket:

Klasszikus stílus:

A XVIII. és XIX. századi Franciaország és Nagy-Britannia stíluselemeihez visszanyúló klasszikus irányzat egy időtálló és tradicionális összképet eredményez. A legmeghatározóbb jellemzői a bútorok sötét fa elemeinek díszes megmunkálása és a textíliák, mint a selyem, bársony, csipkék és a damaszt anyagok. Jellemző még a különböző minták vegyítése, melyek közül a leggyakoribbak a virágminták, csíkok, és kacifántos motívumok. Sokszor találkozhatunk a bútorok szimmetriájával, a falakon halvány alapszínekkel, amelyeket megtör egy-egy festmény. Sok térben az antik bútorok és a díszes csillárok kiegészítő stílusa lehet, ám lehet vegyíteni más irányzatokkal is.

Modern stílus:

A XX. század elején induló irányzat a letisztult vonalakról és fémes beütésekről ismert. A kiegészítőket nem viszik túlzásba, a sok kicsi dekoratív elem helyett nagyobb, bátrabb műalkotásokat és hangsúlyos elemeket használnak. Egyszerű színek használatával (sok esetben a szürke színnel) érik el a letisztult hatást, melyet egy-egy nyomatékos színnel ki lehet egészíteni. Nagy szerepe van az üres felületeknek, a modern stílusban nincs rendetlenség, zsúfoltság. Bútorok esetében sokszor visszaköszönnek a bőrkanapék és fotelek, fémes asztalok és lámpák. Gyakori a természetes (fa, bőr, kő, fém) és a mesterséges (üveg, műanyag) anyagok keveredése.

Skandináv:

Az elmúlt időszak egyik legtrendibb stílusa a skandináv irányzat. Nem meglepő, hiszen a modern elemeket az otthonossággal keresztezi. Természetes, letisztult és funkcionális – ez jellemzi a skandináv stílusú tereket. A fehér fal és a sok világos fafelület között fel-feltűnhet egy hangsúlyos szín vagy minta, és a textúrákkal is bátran lehet játszani, amíg megőrizzük az egyensúlyt a letisztult darabokkal. Mivel az északi országokban télen nem töltenek sok időt a szabadban, így igyekeznek annyi növényt és természetes elemet behozni a lakásba, amennyit csak lehet.

A skandináv stílus rendkívül jól megfér más irányzatokkal is, így a minimalista, a vintage és a rusztikus trendekkel is, így nem fontos, hogy vadiúj berendezés legyen, amíg a Hygge megvan.

Minimalista:

Az letisztultabbnál is letisztultabb minimalista stílussal egy olyan otthont alakíthatunk ki, amellyel ki tudunk szakadni a szüntelenül kaotikus kinti világból. Bár sok embernek akár ridegnek is érződhet, a tér eleganciája és funkcionalitása magával tud ragadni. A minimalista mozgalom a „kevesebb több” elvben nyilvánul meg és ezt láthatjuk az egyszerű, ám annál funkcionálisabb bútorokban és az elenyésző dekorban is. Leggyakrabban megjelenő színek a fehér, fekete, szürke és a halvány pasztellszínek. A skandináv stílushoz hasonlóan, előszeretettel keverik a fa, fém és kezeletlen anyagokat az egyszerű és természetes hatásért.

Bohém:

Egy bohém térbe belépve egy másik kultúrában érezhetjük magunkat. A többi főbb lakberendezési stílus közül ez az egyik, ahol a rend nem játszik központi főszerepet. Keveredjenek a színek, minták és anyagok, állítsuk ki az utazások során gyűjtött emlékeket! A bohém stílust keverhetjük más irányzatokkal is a megfelelő egyensúly megteremtéséért.

Eklektikus:

Az eklektikus stílus fő ismérve, hogy több különböző irányzat keveredésével jön létre. Bár ez egyszerűnek hangozhat – mindenki találhat egy régi bútort, amit betol a szobába, – mégis ez az egyik legnehezebben megvalósítható dizájn. Itt is jó kiinduló pont lehet egy semlegesebb szín, és egy-egy motívum, vagy minta ismétlődése. A kulcsszó az egyensúly – ne legyen túl sok hangsúlyos elem összezsúfolva, de ne is csak egyszerű darabokból álljon a berendezés.

Ahogy láthatjuk, nagyon halványak a határok a lakberendezési stílusok között, épp ezért nincs megkötve senki keze, ha leteszi a voksát az egyik mellett. Igyekezzünk belevinni a dizájnba saját személyiségünket és hozzunk létre egy olyan teret, ahol még a „bezártság” is kellemes.