Az otthoni munka segítői, a távmunkamunkaszoftverek

0
135

Mint, mindennek a távmunkának is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Nagyban megkönnyíti a dolgozók és feletteseik közötti kommunikációt és munkavégzési folyamatok nyomon követését, ha használnak valamilyen szoftvert.

A távmunka lehetőségére sokan vágyhatnak, mivel jóval kötetlenebb és rugalmasabb egy otthoni környezet, mint az iroda. A kényelemről nem is beszélve. Nem kell időt szánni a készülődésre és az utazásra, ezáltal nem kezdődik olyan korán a nap és a szabadidőd is több lehet. Sokat segíthet azoknak, akik esetleg egyedül nevelik a gyermeküket. Nem helyhez kötött, elvégezheted bárhonnan a szükséges eszközök kíséretében. Úgy oszthatod be az időd, ahogy csak szeretnéd. Az egyéni időbeosztás azonban nem mindig számít előnynek. Sőt, valaki abszolút nem képes hatékonyan beosztani az idejét. A személyes kontaktus elvesztése is negatívan hathat az emberre. A virtuális kapcsolattartás nem pótolja a kollégák jelenlétét, a kávészüneteket, ebédszüneteket. Mivel a távmunka sok esetben egyenlő a home-office munkavégzéssel ezért sokszor összemosódhat a magánélettel. Elmosódnak a határok, ez akár azt is jelentheti, hogy valaki folyamatosan dolgozik reggeltől estig, mivel napközben kisebb nagyobb szüneteket tartva intézi az otthoni teendőit is. Természetesen távmunka és távmunka között is van különbség, attól függ, hogy az alkalmazott és a munkaadó, hogy állapodnak meg egymás között.

Elhozunk néhány, már jól bevált példát, ami segítheti az otthoni munkát.

Opennetworks, Bria Enterprise kollaborációs platform

Ez a platform megoldást jelenthet a távmunka során felmerülő problémáink megoldására. A virtuális kommunikáció immáron HD minőségben történhet, mind a hang- és a videóhívást tekintve. Lehetőségünk van megosztani a képernyőnket, akár 200 fő résztvevőig. Csatlakozhatunk számítógépről, böngészőről vagy mobilról. Biztosítja a biztonságos és titkosított kommunikációt. A szoftver rendszere jelzi a dolgozóink jelenlétet. A sikeres munka érdekében azonnali üzenetváltásra és dokumentum megosztásra is van mód.

Time Doctor

Az applikáció segítségével látni lehet, hogy ki mennyi ideje aktív a képernyőjén, illetve azt is jelzi, ha nem észlel aktivitást. Lehetőség van képernyőfelvételeket készíteni a dolgozók munkafolyamatairól. Az alkalmazás mutatja időben felosztva, hogy hol mennyi időt töltöttél (pl.: emailek, videónézés, posztolás, munka). A menedzserek kapnak egy napi és egy heti jelentést a tényleges munkavégzés idejéről, a szünetekről, a látogatott weboldalakról. Így átláthatóbb a dolgozók hatékonysága.

Timeneye

Ez a szoftver segít abban, hogy felügyeli a munkavégzési folyamatokat, szintén figyeli azt, hogy milyen weboldalakon mennyit töltött el a felhasználó, az adatokat rögzíti. Grafikonon mutatja meg a menedzser számára a dolgozók munkaidejét, hatékonyságát és azt, hogy egy adott feladat elvégzésére mennyi idő szükséges.

Clockfy

Ez az app is képes arra, mint a fenti példák többsége. Nyomon követi a munkafolyamatokat, aktivitást, naplózza a tevékenységeket, kategorizálja a projekteket, jelzi, ha valaki szünetet tart, megmutatja, hogy ki min dolgozik. Emellett az adatok exportálhatóak PDF, CSV formátumba és Excelbe.