Székhelyszolgáltatás – kinek és mikor éri meg?

0
118
Székhelyszolgáltatás

Egy cég vezetése rendkívül embert próbáló feladat. Figyelemmel követni és irányítani a folyamatokat, kapcsolatot tartani az ügyfelekkel és a kollégákkal bőven elég. Emellett azonban még rengeteg papírmunkával is jár. Nem lenne jó, ha ennek egy része lekerülne a vállunkról? Szerencsére van egy jó megoldás: a székhelyszolgáltatás.

Minden vállalatnak kell, hogy legyen székhelye. Székhely a cég levelezési címe, hiányában a hatóságok nem engedélyezik az adott vállalat működését. A székhelyszolgáltatás pedig annyit tesz, a vállalkozás egy székhelyszolgáltatót bíz meg azzal, hogy ezt a címet biztosítsa. Alapvető feladat az ügyfél vállalkozásának hivatalos iratainak munkaidőben való átvételéről, megőrzéséről gondoskodni, rendelkezésre bocsátani az ügyintézéshez használatos dokumentumokat és egyéb a székhellyel kapcsolatos feladatokat elvégezni egy adott összegért cserébe.

Miért és kinek lehet ez segítség?

Rengeteg költséggel jár fenntartani egy irodát, és előfordulhat, hogy nincs is értelme effajta kiadásnak. Egyéni vállalkozók sokszor saját lakásukat jelentik be székhelyként, azonban ez több szempontból is problémás lehet. Bár azt gondolhatnánk, hogy spórolunk ezzel, egy lakás irodává alakítása miatt épületadót kell fizetni (függetlenül attól, hogy csak egy szobát használunk hivatalos célokra, vagy sem). Valamint a megjelölt székhelyen mindig kell, hogy legyen valaki, aki jogosult átvenni a cég számára érkezett leveleket, és amennyiben ez nem teljesül, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akár törölheti is a cég adószámát. Ha a hivatalos szervek ellenőrzésére kerül sor, a székhelyszolgáltató professzionális körülmények között tudja képviselni a cégét.

Egy székhelyszolgáltató sok adminisztrációs terhet levehet a vállunkról. A székhelyen kell tárolni a cég hivatalos iratait, azonban bármikor rendelkezésre állnak, amennyiben szükség van rájuk. A cégnek címzett levelek is a székhelyre érkeznek, azonban a székhelyszolgáltatók többsége vállalja, hogy 24 órán belül digitális módon továbbítja az ügyfélnek, hogy mindig időben értesüljön a cégét érintő hírekről.

székhelyszolgáltatás papírmunka

Hol legyen a székhely?

Elsősorban legyen könnyen megközelíthető a cégvezetőnek, hogy az ügyintézés ne legyen problémás. Tartsuk észben, hogy székhely választásával cégbíróságot és a NAV szervezeti egységét is kiválasztjuk. Ez azért lehet lényeges, mert vannak olyan települések, ahol kevesebb razziát tartanak vagy esetleg elnézőbbek. Valamint bizonyos pályázatok csak olyan cégeknek elérhetőek, amelyek székhelye egy bizonyos, általában vidéki településen van. Vidéki székhellyel még akár spórolhatunk is, hiszen hazánkban közel 300 település van, ahol nem kell iparűzési adót fizetni. Ezzel szemben egy budapesti székhelyű cég nagyobb presztízzsel rendelkezik és könnyebben kap megbízást. Ha valakinek valóban fontos a tekintély kérdése, akkor arra is figyeljen, hogy Budapesten belül melyik kerületben van a székhelye, hiszen ez is fontos szempont lehet.

székhelyszolgáltatás iroda helyett

Milyen jogszabály vonatkozik rá?

A székhelyszolgáltatást korábban a NAV negatívan ítélte meg, mivel nem létezett még megfelelő szabályozás és ezt sokan kihasználták. Azonban 3 éve megszületett a 2017. évi CL. Törvény és az IM rendelet is, melyekben szabályozzák az efféle gazdasági tevékenységet. Ezután már a hatóságok is megszokottan kezelik azokat a vállalkozásokat, melyek székhelyszolgáltatást vesznek igénybe.

Dióhéjban ennyit érdemes tudni a székhelyszolgáltatásról, de érdemes a különböző székhelyszolgáltatók oldalán további szolgáltatásokat és ajánlatokat keresni. Kezdheted például a Logosz cégcsoport oldalán is, melyet ezen a linken találsz.