Az esővízgyűjtés – miért érdemes belevágni?

0
593

Napjainkban, a tudományos és a társadalom egyéb köreiben is általánosan elfogadott tény a klímaváltozás jelensége. Néhány tagadó csoporttól eltekintve, a vita főképpen az emberi hozzájárulás pontos mértéke körül koncentrálódik. Következményei, melyekkel az emberiségnek szembe kell néznie, azonban tagadhatatlanok.

Habár a Föld felszínének háromnegyedét víz borítja, egyes becslések szerint az édesvíz mennyisége ennek körülbelül csak a 3%-a. Nagy részét azonban a sarki jégsapkák tartalmazzák, így a ténylegesen elérhető és felhasználható víztömeg, a bolygó teljes készletének csupán 0,5%-a. Ebből világosan látszik, hogy habár az édesvizet ma még nem becsüljük eléggé, hamarosan a világ legértékesebb kincsévé válhat.
A klímaváltozás hatására az elérhető ivóvíz mennyisége csökken, mi több, egyre gyakoribbak az esetenként extrém szárazságot, esetenként extrém mennyiségű csapadékot hozó periódusok rendszertelen váltakozásai. Emiatt mindenképpen előnyös lehet számunkra, ha a lehulló esővíz egy részének összegyűjtését megfontoljuk. Kisebb háztartások, kertes házak, de akár lakások erkélyén használható megoldások is elérhetőek a piacon, kedvező áron.

Manapság az esővíz nem olyan tiszta, mint az ivóvíz, de számos olyan felhasználási módja létezik, amelyek szempontjából ez nem feltétel. Aszály idején egyszerűen vízhez juttathatjuk kerti növényeinket, de segítségével egyéb időszakokban is költséghatékonyabbá tehetjük a locsolást. A takarítás, a WC öblítése vagy akár a mosás szintén lehetséges felhasználási módja az összegyűjtött esővíznek, azonban ezek a rendszerek esetenként bonyolultabb kivitelezést igényelnek.

Kertes házak esetében a legegyszerűbb megoldás, ha a tetőn összegyűlő vizet egy lefolyócső, vagy akár az ereszcsatorna segítségével egy tartályba irányítjuk. Természetesen annál jobb, minél több csapadék visszatartásáról tudunk gondoskodni, de amennyiben helytakarékossági szempontokat is figyelembe veszünk, egy 300 literes tartály jelentheti a legjobb megoldást.

Ez a stabilitás és a szállítás megkönnyítése érdekében, az alapfelszereltség részeként műanyag raklapon áll. Amennyiben ennél is több esővíz összegyűjtéséről kívánunk gondoskodni, akár több 300 literes tartályt is vásárolhatunk, melyeket egymásra helyezve nem veszünk el több hasznos teret a kertünkből.

Bármilyen módszert válasszon is a csapadék visszatartására, növényei és a pénztárcája is megköszöni majd önnek!