Szépek, kényelmesek és becsempészik otthonunkba a jövőt: ilyenek az okos-kanapék

0
61

A lakberendezés, otthonunk szépítése, a kellemes élettér kialakítása mindenki számára fontos. Felismerve ezt az igényt a bútorgyártók már számtalan lehetőséget kínálnak, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő megoldást. A kanapék tekintetében rengeteg modell rendelkezésünkre áll, választhatunk stílus, szín, anyag és már okos funkciók alapján is.

Az utóbbi évek nagy slágere a „tervezd magad a kanapéd” gondolatmenetet követi. Több gyártó felkínálja a lehetőséget, hogy az ügyfél egy alapmodellt kiválasztva személyre szabhassa a kanapéját. A ROM kanapék esetében például megválaszthatjuk a kanapénk színét, anyagát, szélességét, ülésmélységét, az ülőfelület keménységét, a karfa szélességét, a kanapé lábának anyagát, színét, sőt még okos funkciókkal is felszerelhetjük. Az okos funkció a kanapé esetében a relexációs lehetőségeket takarja.

A relax funkció működtetése során a kanapé háttámlája hátradől, és egy lábtartó felület emelkedik ki, amelynek eredményeként egy majdnem fekvő pozíciót kapunk. Ez a testhelyzet ideális TV-nézéshez, vagy akár egy délutáni pihenéshez. A kanapé külön rendelkezik zen funkcióval, amely esetében külön mozgathatjuk a fejtámlát. A funkciók elektromos működésűek és a kanapéba telepített gombok segítségével irányíthatók. Lehetőségünk van arra is, hogy elmentsük a kedvenc pozíciónkat, hiszen egy gombnyomásra képes memorizálni a menteni kívánt testhelyzetnek megfelelő állást. Emellett a kanapéba építve találhatunk USB-bemeneteket is, amely segítségével kényelmesen, a kanapén ülve feltölthetjük okos eszközeinket.

Az elektromosan működő okos kanapék mellett hasonló funkciót kínáló manuális társaik is elérhetők. Ebben élen jár például a GALA kanapécsaládja, amely szintén személyre szabható tulajdonságokkal rendelkezik, relax funkciója pedig könnyedén működtethető saját testsúllyal, manuálisan, és máris élvezhetjük a kényelmes pihenés élményét.

Az okos kanapék a relaxációs lehetőségeken kívül ágyazható funkciókkal is rendelkezhetnek, amely esetben kiemelkedő tulajdonság, hogy nem a kanapé ülőfelülete, hanem egy teljesen különálló, akár mindennapi alvásra is alkalmas matrac kínálja a pihentető alvás lehetőségét.

Az említett okos kanapék még okosabb változatát hozták létre a dublini Trinity College munkatársai. A fejlesztők által megalkotott okos kanapé esetében a bútor láb részébe egy programozható mikrochippet szereltek, így a kanapé képes súly alapján meghatározni, hogy ki ült éppen le, valamint személyre szabott üdvözlésre is képes. Ez az okos bútordarab azonban még fejlesztésre szorul, az alkotói azt szeretnék elérni, hogy a kanapé képes legyen a világítást, vagy akár a TV-t szabályozni, hogy igénybevevőjének ne legyen egyéb dolga, minthogy kényelembe helyezi magát, és már nézheti is a kedvenc TV-műsorát.

Ízlések és pofonok, talán egy világítást vezérlő kanapéra még nincs szükségünk, de egy kényelmes pihenést szolgáló, okos bútordarabra nem mondhatunk nemet!