Könyvelés szolgáltatás – Változások 2020-ban

0
152

Ahogy ez lenni szokott, az idei év is hozott változásokat az adózás és a könyvelés terén. Mind tudjuk, az egyetlen állandó a folyamatos változás. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül, a legfontosabb és a legtöbb embert érintő intézkedésekről írunk.

EVA

Január 1-gyel megszűnt az egyszerűsített vállalkozási adózási forma. Már nyilatkozni kellett, hogy milyen adózási formában kívánnak működni az eddig EVÁ-s cégek, és az 1943-as típusú bevallás leadásának határideje 2020. február 25. volt. Amennyiben nem nyilatkozott a cég, az általános szabály szerint lett besorolva.

KATA

A 2019-ben felröppenő jogszabály-módosítás tervezetének ellenére, a KATÁ-s adózókat érintő legnagyobb hír az, hogy nincs lényeges változás. A rendkívül szigorú tervezet a jelenlegi számos visszaélés miatt került terítékre, azonban bevezetése halálra ítélte volna a népszerű adózási formát. A Pénzügyminisztérium pontosításokkal és célzott ellenőrzésekkel kívánja megoldani a problémákat, de még az sem kizárt, hogy lényeges változások jönnek július 1-gyel.

Adatszolgáltatás

Július 1-től lényegében teljes körű adatszolgáltatás lép érvénybe. Az eddigi 100 000 forintos áfa tartalom határt megszűntették, és nemsokára minden ügyletről adatot kell szolgáltatni.

Minimálbér

2020 kezdetével emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum. A február eleji kifizetésekkel már láthattuk is a 8-8%-os emelkedést mindkettőben. Az Alon.hu számításai szerint, ha valaki 161 000 forint minimálbérre van bejelentve, 107 065 forintot kap kézhez, amennyiben nem jogosult semmilyen kedvezményre. A 210 600 forintos garantált bérminimum pedig 140 049 forintos nettó fizetést jelent.

KIVA

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbb adózási forma lett a KIVA kiváltképp a KKV-k és mikrovállalkozások számára. A kisvállalati adó mértéke 13%-ról 12%-ra csökkent az év elejétől.

2020-tól tehát ezek a legfontosabb változások, azonban nem árt egyeztetni könyvelőjével a kifejezetten Önt érintő intézkedésekről.